SAD odbacio ponudu Iraka da se u inspekcije oružja uključi i CIA

SJEDINJENE DRŽAVE odbacile su iračku ponudu da dužnosnici američke obavještajne agencije CIAe sudjeluju u međunarodnoj potrazi za oružjem za masovno uništavanje u Iraku, javili su u ponedeljak mediji.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da teret dokazivanja ne leži na SAD-u, već na Iraku i predsjedniku Saddamu Husseinu, koji moraju dokazati da ne posjeduju oružje kojim mogu izazvati masovno uništavanje.

Jedan je visoki savjetnik Saddama Husseina rekao da je CIA dobrodošla ako želi voditi timove UN-ovih inspektora, koji pretražuju lokacije za koje se sumnja da se koriste za razvoj oružja za masovno uništavanje.

Deseci UN-ovih stručnjaka za inspekciju oružja upali su iznenada u najmanje tri objekta nedaleko Bagdada u ponedjeljak, dan nakon što je Irak objavio da nema skrivenog oružja za masovno uništavanje.

Irački dužnosnici rekli su da je tim inspektora biološkog oružja UN-ove misije (UNMOVIC) ušao u tvornicu mlijeka za djecu u Abu Ghreibu, 25 km zapadno od Bagdada.

UNMOVIC-ov kemijski tim ušao je u tvornicu cjepiva za životinje u Ibn Bitaru, 10 km sjeverno od Bagdada, a još je jedan tim proveo inspekciju sjedišta tvrtke Faw Engineering Company.

Irak, koji se obvezao na punu suradnju s UN-ovom misijom, tvrdi da nema skrivenog oružja za masovno uništavanje.

 

 



 

Pročitajte više