Sanader: Kladim se s bilo kim za bilo koju svotu da će HDZ pobijediti na izborima

PREDSJEDNIK Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader predstavio je na Osmom općem saboru te stranke strateški gospodarski plan.

Bespoštedna borba protiv korupcije, smanjeni porezi, manji broj ministarstava i poticanje izvoza sastavni su dijelovi HDZ-ova strateškoga gospodarskog plana koje je istaknuo Sanader.

Spremni smo smanjiti poreze, rekao je Sanader dodajući da će tako biti više radnih mjesta i da će se ostvariti veći priljev novca u državnu blagajnu.

Istaknuo je kako vjeruje da će njegova stranka pobijediti na sljedećim parlamentarnim izborima.

"Sigurno pobjeđujemo na izborima. Kladim se s bilo kim u Hrvatskoj, za bilo koju svotu", istaknuo je Sanader, praćen pljeskom oko 5500 izaslanika.

Poručio je i da će upravo HDZ uvesti Hrvatsku u Europsku uniju i NATO.

Predsjednik HDZ-a ponovio je da koalicija s ljevicom i lijevim centrom ne dolazi u obzir, a birače je pozvao da ne glasuju za stranke proistekle iz HDZ-a tvrdeći da one neće prijeći izborni prag.

Kad je riječ o gospodarstvu, obećao je da će HDZ, kad preuzme vlast, pojednostavniti uvjete ulaganja, smanjiti broj potrebnih dozvola i vrijeme njihova izdavanja.

Naglasio je da je Hrvatska spremna na suradnju s Haagom, ali i poručio da HDZ neće pristati na to da se "Bljesak" i "Oluja" nazovu etničkim čišćenjem Srba iz Hrvatske ili genocidom.

"Mi smo četiri godine bili okupirani. Što smo trebali - pustiti da to traje? Naravno da smo pripremali oružanu silu i opet bismo to učinili", rekao je Sanader.

Izbjegle Srbe pozvao je da se vrate u Hrvatsku - njihovu domovinu. Njihovo je vlasništvu u Hrvatskoj nepovredivo, rekao je Sanader, pozivajući Vladu da prognanim Hrvatima osigura trajan i primjeren smještaj.

Naglasio je da se HDZ zauzima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, te da ujedno ustrajava na partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Izrazio je žaljenje zbog podjela u Uniji kad je riječ o potpori Americi u iračkoj krizi.

Rekao je kako se HDZ ne miri s trenutačnim lošim stanjem u gospodarstvu, a kao glavni problem istaknuo je nezaposlenost, prozivajući vlast da nema dovoljno volje da to riješi i dodajući da je prevarila sindikate, umirovljenike, branitelje, iseljeništvo i Hrvate u BiH.

"Ova vlast više nije na vlasti, samo toga nije svjesna", izjavio je Sanader.

Osmi opći sabor HDZ-a održan je pod geslom "Pokrenimo Hrvatsku". Na njemu je izmijenjen stranački Statut. Veće ovlasti dobilo je stranačko predsjedništvo, a mandat predsjednika s dvije je godine produžen na četiri.

(Hina) um/ibob ip

Pročitajte više