Sanader na skupu "Uvod u 2005. godinu - zemlja budućnosti" u Grazu

Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak će, na poziv austrijskog kancelara Wolfganga Schuessela sudjelovati na skupu "Uvod u 2005. godinu zemlja budućnosti" u Grazu.

Skup se održava u organizaciji Austrijske pučke stranke (OeVP) i prva je u nizu manifestacija kojima Austrija tijekom ove godine obilježava tri velike obljetnice: 60 godina od osnutka Druge austrijske republike, 50 godina od potpisivanja Državnog ugovora i 10 godina članstva u Europskoj uniji.

Brojni skupovi koji će se održati u ovoj godini obljetnica za Austriju neće biti samo retrospektivnog karaktera nego prvenstveno posvećeni budućnosti. Naime, kako ističe austrijski kancelar, samo onaj tko se pravovremeno i argumentirano pozabavi pitanjima bitnim za budućnost, može na vrijeme prepoznati znakove vremena i sukladno tome oblikovati budućnost.

U tom kontekstu će ovaj uvodni skup u Grazu biti prilika da se s odmakom od političke svakodnevnice razmisli o čimbenicima, izgledima i rizicima značajnim za uspješnu budućnost. Pozvani su ne samo vodeći političari iz zemlje i susjedstva nego i predstavnici gospodarstva te intelektualne avangarde iz različitih disciplina.

Premijer Sanader sudjelovat će u diskusijama na skupu a, kako se očekuje, u svojim izlaganjima posebno će se osvrnuti na ulogu malih zemalja u zajedničkom osmišljavanju razvoja za budućnost, posebno u svjetlu europskih integracijskih procesa, te na važnost susjedskih odnosa za regionalnu stabilnost.

Skup će otvoriti predsjednica pokrajinske vlade Štajerske Waltraud Klasnic, a među ostalim uzvanicima sudjelovat će i austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, zastupnik u češkom Senatu Karl Schwarzenberg, vodeći menadžer Nestle grupacije Peter Brabeck-Letmathe, istaknuta političarka austrijske Slobodarske stranke (FPOe) i parlamentarna zastupnica Susanne Riess-Passer, rektor Bečkog ekonomskog sveučilišta Christoph Badelt, predstavnici rimokatoličke i protestantske zajednice, kao i mnogi drugi uglednici.

(Hina) xsd

Pročitajte više