SDP-ovka: Šteta je bila puno manja kad su se koristile protugradne rakete

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKA zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić poručila je kako prioritet treba biti minimaliziranje šteta uslijed tuče, koja je bila znatno manja kada se koristila protugradna obrana putem raketa, a ne da se isključivo bavimo posljedicama tuča koje su sve razornije, priopćio je u subotu SDP. 

Bavljenje posljedicama je daleko skuplje, neisplativije i dugoročno iznimno štetno, ocijenila je SDP-ova zastupnica i dodala kako postojeći Zakon treba dosljedno provoditi sve dok se promijeni. Dok mi čekamo ministricu Vučković i njeno rješenje, naglasila je, naši građani trpe štete. 

"Nedopustivo je da se odgovornost prebacuje na poljoprivrednika"

Podsjetila je kako se brojni agronomi i drugi stručnjaci slažu da je protugradna obrana raketama prava prevencija šteta na poljoprivrednim usjevima i poljoprivrednim gospodarstvima.

Nedopustivo je i neprihvatljivo, poručila je, da se odgovornost zbog posljedica tuče prebacuje na hrvatskog poljoprivrednika, a da mu Ministarstvo tek nudi opciju osiguranja usjeva i nasada te nabavu protugradne mreže sredstvima EU fondova, odnosno obnovu poljoprivrednog zemljišta.

Dodala je kako zemlje u okruženju imaju cjelovitu obranu od tuče. Primjerice Srbija, Rumunjska, Bugarska primjenjuju protugradnu obranu raketama, BIH raketama, uz prizemne generatore, a Rumunjska i Bugarska imaju čak i Agenciju unutar Ministarstva koja se bavi protugradnom obranom, istaknula je. 

"Hrvatski poljoprivrednici imaju tek 3% osiguranih usjeva"

Slovenija, Austrija, Njemačka, Grčka, primjenjuju obranu iz zrakoplova koji su opremljeni posebnim generatorima, napomenula je Vlašić Iljkić dodavši kako naše Ministarstvo trenutno zakon provodi djelomično. Tako se tek nakon godina pauze primjenjuje obrana od tuče putem prizemnih generatora i otopine srebro – jodida, za što će stručnjaci reći da nije dovoljno adekvatna obrana, napomenula je.

Vlašić Iljkić je istaknula kako i osiguravajuće kuće našeg poljoprivrednika ne smatraju važnim poslovnim subjektom. Velika odgovornost je stoga na Ministarstvu poljoprivrede koje bi trebalo uložiti daleko veće napore da poboljša pregovaračke sposobnosti hrvatskom poljoprivredniku kod osiguranja usjeva, napomenula je. 

Hrvatski poljoprivrednici imaju tek 3 posto osiguranih usjeva, dok je u susjednoj Sloveniji osigurano čak 43 posto usjeva što dovoljno govori o problemu koji imaju hrvatski poljoprivrednici, naglasila je SDP-ova zastupnica.

Pročitajte više