SEMINAR O REGIONALNOJ KOORDINACIJI OBUKE SLUŽBENIKA GRANIČNE SIGURNOSTI

U Beogradu je u srijedu počeo dvodnevni, peti po redu, seminar o regionalnoj koordinaciji obuke službenika granične sigurnosti u jugoistočnoj Europi, u sklopu OESSovog Programa prekogranične suradnje za jugoistočnu Europu (OSCCP).

Seminaru prisustvuju glavni inspektori za pograničnu policiju iz Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Rumunjske, kao i iz policije UNMIK-a, te predstavnici EU, NATO-a, Pakta za stabilnost i Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga kao promatrači.

Otvarajući seminar, šef Misije OESS-a u Srbiji i Crnoj Gori Maurizio Massari je istaknuo nužnost usuglašavanja prekogranične suradnje radi osiguravanja granica u regiji, jer "organizirani kriminal ne poštuje nijednu granicu".

OSCCP je zasnovan na sporazumima potpisanima na konferenciji u Ohridu 2003. godine, kojima su se zemlje regije jugoistočne Europe obvezale na zajedničko ostvarivanje kratkoročnih ciljeva u skladu s konceptom EU o integriranom upravljanju granicom, a Misija OESS-a ima zadaću osigurati obuku i unaprijediti pograničnu policiju te promicati regionalnu suradnju.

(Hina) xtta ybs

Pročitajte više