SHALOM U ISTANBULU: TERORIZAM NIJE LOKALNI PROBLEM IZRAELA

Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom, koji je u nedjelju dan nakon terorističkih napada na dvije sinagoge u Istanbulu u kojima su poginule najmanje 22 osobe doputovao u Tursku, kazao je kako terorizam više nije lokalni problem Izraela, već da pogađa i druge zemlje.

"Terorizam je na djelu svugdje.. Mislim da ovi napadi pokazuju da niti jedno mjesto nije imuno na terorizam. Terorizam nije lokalni problem Izraela", kazao je Shalom iza izraelski vojni radio.

Šef izraelske diplomacije u nedjelju je ujutro doputovao u Istanbul, gdje će obići mjesta napada a sastat će se i s turskim ministrom vanjskih poslova Abdullahom Gulom i čelnicima židovske zajednice u Istanbulu.

U napadima izvršenim u subotu na dvije sinagoge u Istanbulu poginule su najmanje 22 osobe, među kojima šest židova, a ranjeno ih je više od 300.

Izraelski ministar kazao je kako je cilj njegova posjeta pokazati solidarnost s "turskim narodom, turskom vladom i židovskom zajednicom u toj zemlji".

"Poruka je da dijelimo istu sudbinu. Svi patimo od ruka istih, ekstremističkih skupina koje žele naštetiti svima koji prihvaćaju vrijednosti demokracije, slobode, jednakosti i vladavine prava", istaknuo je Shalom.

Shalom bi nakon Istanbula trebao posjetiti Bruxelles i Beč gdje će s ministrima vanjskih poslova EU-a razgovarati o rastućem antisemitizmu u Europi.

Izraelski premijer Ariel Sharon u nedjelju je također kazao da teroristički napadi u Istanbulu pokazuju da "terorizam ne poznaje granice" te izrazio uvjerenje da će turske vlasti uhititi odgovorne za te napade.

Sharon je tjedni sastanak vlade započeo izražavanjem sućuti "obitelji ubijenih židova i muslimana - pripadnika svih vjera - koji su ubijeni u terorističkim napadima u Istanbulu".

"Izraelska vlada ima puno povjerenje u turske vlasti i vjeruje da će oni uhititi odgovorne za ubojstva i izvesti ih pred lice pravde", istaknuo je izraelski premijer.

Izrael i Turska održavaju dobre vojne odnose, a Turska je jedno od omiljenih odredišta izraelskih turista.

(Hina) nab

Pročitajte više