Šibenik: Iseljena Republička udruga razvojačenih branitelja

Republička udruga razvojačenih branitelja Domovinskog rata sa sjedištem u Šibeniku danas je u nazočnosti policije i sudskih ovršitelja iseljena iz prostora u Ulici Andrije Hebranga, ali ne i njezina županijska udruga.

Naime taj prostor rabe i jedna i druga udruga kao poseban pravni subjekt, a Općinski sud u Šibeniku donio je rješenje o prisilnu iseljenju samo republičke udruge. Jučer su donijeli rješenje i za županijsku udrugu, ali ono se danas nije moglo provesti jer ta udruga ima pravo žalbe. Taj je prostor u stečajnom postupku nad Remontnim brodogradilištem "Šibenik" kupio Županijski odbor HDZ-a.

Čelnici tih dviju udruga razvojačenih branitelja Domovinskog rata na konferenciji za novinare danas nisu za iseljenje iz prostora kojim su se koristili pet godina optužili kao prije "spregu lokalnoga političkog i gospodarskog kriminala, zahvaljujući kojem je taj prostor u državnom vlasništvu prisvojilo Remontno brodogradilište", nego su optužili Vladu jer je "u vezi s vlasništvom nad prijepornim prostorom donosila različite odluke".

Po riječima predsjednika republičke Udruge razvojačenih branitelja Domovinskog rata Vladimira Gojanovića, taj se prostor nalazi u zgradi što ju je prije rata izgradila bivša JNA, a radnicima tadašnje vojne ustanove Mornaričko-tehničkoga remontnog zavoda služio je kao društvena prostorija.

Po Vladinoj uredbi 1991. taj je prostor, kao ostala imovina bivše JNA, automatski trebao postati državnim vlasništvom, kao, primjerice, stanovi u istoj zgradi, ustvrdio je Gojanović. Međutim tvrdi da ga je "tadašnje vodstvo Remontnog brodogradilišta, koje je nastalo od MTRZ-a, 'zamračilo'" i da "taj prostor nigdje nije evidentiran". Da i jest, smatra Gojanović, na njega RBŠ ne može polagati pravo jer po Vladinoj odluci iz 1991. rješenjem splitskog Trgovačkog suda RBŠ nije pravni sljednik MTRZ-a.

Međutim, Vlada je 2001. donijela novi zaključak po kojemu je to poduzeće ipak pravni sljednik MTRZ-a i tim aktom se vodio Općinski sud u Šibeniku kad je donio rješenje o ovrsi, rekao je Gojanović, dodavši da je MORH stalno ispostavljao Udruzi razvojačenih branitelja fakture za najam, što znači da taj prostor ipak smatraju svojim vlasništvom, a ne vlasništvom RBŠ-a.

(Hina) xdf ydd

Pročitajte više