Šibenik: Ugovori o sanaciji odlagališta

Gradonačelnici Knina, Drniša, Skradina i Vodica, te načelnici općina Murter, Pirovac i Kistanje potpisali su danas s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinkom Mladineom, ugovor o sufinanciranju sanacije odlagališta komunalnog otpada u tim sredinama, u vrijednosti od 58.652.105 kuna.

Riječ je o bespovratnim sredstvima, koja su Šibensko-kninskoj županiji dodijeljena na temelju drugoga poziva za prikupljanje ponuda, objavljenog u listopadu 2004.

Najviše sredstava dobio je Drniš za sanaciju odlagališta "Moseć" (25,9 milijuna kuna) , te Knin za drugu etapu sanacije "Male Promine" (10,1 milijuna kuna).

"Ukupno je, na temelju drugoga poziva, Fond dodijelio 822 milijuna kuna za sanaciju 118 službenih odlagališta komunalnog otpada u 114 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Kada tomu pribrojimo novac izdvojen u prvom pozivnom natječaju, riječ je o svoti od milijardu i 150 milijuna kuna, od kojih je Šibensko-kninska županija dobila 70 milijuna. Trenutačno ulažemo sredstva u sanaciju svih 149 službenih nesređenih odlagališta komunalnog otpada u našoj zemlji, pa možemo reći da smo na tom području doista pokrenuli Hrvatsku", kazao je Mladineo.

Dodao je kako do 2009. Hrvatska mora u cijelosti sanirati sva odlagališta komunalnog otpada u skladu sa standardima Europske unije. Fond će, rekao je Mladineo, u ovoj godini izdvojiti i 14,5 milijuna kuna za uređenje centara za gospodarenje komunalnim otpadom, a među njima je i šibenski deponij Bikarac. Za uređenje Bikarca, koji bi trebao postati regionalni centar za gospodarenje otpadom, sredstva su zatražena i iz pretpristupnih fondova EU-a.

Mladineo je naglasio da će, osim za službena odlagališta, Fond u ovoj godini osigurati i oko 6 milijuna kuna za uređenje 300 - 400 divljih odlagališta u Hrvatskoj.

"Sanirat ćemo prije svega ona divlja odlagališta za koja županijske vlasti, u suradnji s inspekcijama, utvrde da ugrožavaju zdravlje stanovnika okolnih naselja", ustvrdio je Mladineo.

(Hina) xzpod ydd

Pročitajte više