Šibenik: Zbog niza prijevara kaznena prijava protiv 17-orice

ZBOG osnovane sumnje da su počinili niz prijevara osiguravajućih autokuća te banaka na šibenskom području podižući kredite pomoću krivotvorenih dokumenata, kriminalistička policija Policijske uprave šibensko-kninske protiv 17 osoba podnijela je kaznene prijave, a u kriminalističkoj obradi još ih je toliko.

Policija još ne raspolaže ukupnom vrijednošću kredita koji su na takav način podignuti, ali procjenjuju da je riječ o višemilijunskom iznosu.

U Istražnom centru Županijskog suda u Šibeniku završilo je 11 osoba, i to četvorica s područja Šibenika, jedna iz Splita i šestorica iz Zagreba, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Ivica Kostanić, voditelj Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave šibensko-kninske. Tereti ih se za prijevare, krivotvorenja dokumenata i službenih isprava.

Po Kostanićevim riječima, može se govoriti o organiziranoj kriminalnoj djelatnosti osoba koje se mogu podvesti pod skupinu. Istaknuo je i kako to sigurno nije kraj i kako će u nastavku istrage vjerojatno otkriti i nove prijevare i privesti nove osumnjičene. Policija vjeruje da u rukama ima osobu ili osobe koje su bile mozak tih prijevara. U kriminalističku obradu uključene su osobe iz mnogih hrvatskih gradova od Splita, Kaštela i Trogira do Zadra, Biograda, Pule, Rovinja i Zagreba.

U pretragama stanova i automobila privedenih osoba pronađeni su obrasci krivotvorenih dokumenata i osobnih iskaznica, uređaj i računala na kojima su se oni tiskali.

Po saznanjima policije, ta je organizirana kriminalna skupina izabirala siromašne ljude, sitne kriminalce i propale obrtnike, ucjenjivala ih ili nagovarala da joj ustupe svoja imena i druge osobne podatke za pothvate koje je poduzimala. Na njihova imena zatim su osnivali poduzeća, i to uglavnom društva s ograničenom odgovornošću, i to su jedino napravili zakonito. Potom bi osnivački ulog podizali, a ta bi im poduzeća, odnosno njihovi osnivači, služili za podizanje potrošačkih kredita ili uzimanje automobila na leasing kod autokuća.

Sva dokumentacija za ishodovanje tih kredita bila je lažna - od radnog statusa osobe koja ih je tražila do potvrde o bonitetu tvrtke i o osiguranju kredita. Automobile su ili prodavali, ili su ih ostavljali onome tko je uzeo kredit, naplaćujući uslugu jer taj bez krivotvorene dokumentacije ne bi mogao doći do vozila. Krivotvorili su knjižice vozila koje su ostavljali u tim automobilima, a original im je služio za nove prijevare.

To su uglavnom bili skupi automobili, "passati" i slična vozila...

Policija je ušla u trag tim prijevarama nakon prijave jedne osiguravajuće kuće čije ime, u interesu istrage, nije spomenuto. Bilo im je sumnjivo što automobile kod jedne šibenske autokuće žele kupiti svi ljudi mahom iz Zagreba, što dolaze grupno, te što su potvrde o radnom statusu kupaca bile gotovo identične s iznosima plaće od pet do sedam tisuća kuna.

Pročitajte više