Sindikalna košarica SSSH: životni troškovi u veljači porasli 1,44 posto

Sindikalna košarica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane radničke obitelji u veljači porasli za 1,44 posto u odnosu na siječanj.

Minimalni troškovi prehrane, stanovanja, odijevanja, prijevoza, higijene, obrazovanja i kulture iznosili su 5.560 kuna, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare SSSH-a.

Prosječna plaća u prosincu iznosila je 4.236 kuna, a s njome se moglo pokriti 76,19 posto troškova.

Ako se najnužnijim troškovima dodaju izdaci za najam stana, oni rastu na 7.046 kuna, a ako obitelj posjeduje osobni automobil tome treba dodati još 813 kuna.

Najviši troškovi zabilježeni su u regiji koja obuhvaća Primorsko-goransku, Ličko-senjsku i Istarsku županiju u iznosu od 7.655 kuna, a najniži u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od 6.441 kune.

U regiji koja obuhvaća Zagreb i Zagrebačku županiju minimalni troškovi iznosili su 5.709 kuna, što je za 2,57 posto više nego u siječnju.

Pokrivenost troškova prosječnom plaćom iznosila je 79,84 posto, što znači da je s tim novcima obitelj mogla preživjeti 22 dana, istaknula je v. d. regionalna povjerenica SSSH Đurđica Kahlina.

Ako u obitelji radi samo jedan član, koji prima najnižu osnovnu plaću od 1.664 kune, obitelj s tim prihodima može preživjeti samo osam dana.

Ti podaci pokazuju da mnoge hrvatske obitelji uspijevaju preživjeti zahvaljujući razvijenoj sivoj ekonomiji, ocijenila je Kahlina.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više