Sindikalni prosvjed: Promjena branda HT-a stoji 18 milijuna eura

REPUBLIČKI sindikat radnika HPT-a prosvjedovao je danas ispred sjedišta Hrvatskog telekoma (HT) u HOTO tornju protiv promjene branda tvrtke što će, po neslužbenim procjenama, stajati 18 milijuna eura.

Sindikalni povjerenici, koji su ispod znaka HT-a istaknuli crni flor, upozorili su da je to već druga promjena oznake tvrtke otkad je Deutsche telekom (DT) strateški partner.

Promjena naziva HT-a provodi se usporedno sa smanjenjem broja zaposlenih, a tih 18 milijuna eura bilo bi dovoljno za dvogodišnje plaće 700 radnika koji će biti otpušteni do kraja godine, ili pak za dvogodišnje plaće 1.700 radnika sisačke Željezare, istaknuo je predsjednik sindikata Jadranko Vehar.

Nažalost, to nije kraj otkazima jer bi iduće godine, sudeći po tome što se događa u slovačkom i mađarskom telekomu, gdje je DT također strateški partner, bez posla moglo ostati još 3.000 radnika HT-a, rekao je Vehar. U HT-u je trenutno zaposleno još 8.000 ljudi.

Zbog toga će sindikat kroz desetak dana organizirati referendum o jednodnevnom štrajku upozorenja, koji bi se trebao održati 26. listopada, najavio je Vehar.

Sindikat traži da se problem viška zaposlenih u HT-u rješava na isti način kao u DT-u, skraćivanjem radnog vremena sa 40 na 36 sati tjedno te formiranjem agencije za zapošljavanje unutar HT-a koja bi morala u roku tri godine naći novi posao otpuštenim radnicima.

Ako štrajk upozorenja ne donese rezultate, sindikat je spreman na organiziranje općeg štrajka 16. studenoga, koji bi trajao do ispunjenja zahtjeva.

Pročitajte više