Sindikat: Pomorski zakonik ne rješava socijalni status pomoraca

SINDIKAT pomoraca Hrvatske (SPH) nezadovoljan je prijedlogom novoga Pomorskog zakonika (PZ), odnosno odredbama o obveznim doprinosima i porezu na dohodak, koje ne rješavaju socijalni status pomoraca, nego ih potiču da posao potraže kod inozemnih brodara, rečeno je danas na konferenciji za novinare SPH u Rijeci.

O prijedlogu PZ-a koji će se uskoro naći u Hrvatskom saboru govorili su predsjednik SPH Vladimir Svalina te potpredsjednik SPH i koordinator ITF-a za Hrvatsku Predrag Brazzoduro.

Sindikat je, zajedno s brodarima, u pregovorima s Ministarstvom mora, turizma, prometa i razvitka tražio da se uvrste odredbe po kojoj pomorci ne bi bili obvezni plaćati porez na dohodak, osim ako u inozemstvu borave manje od 183 dana na godinu. Po Zakonu o porezu na dohodak oni su porezni obveznici bez obzira na vrijeme provedeno na brodu.

Predstavnici Sindikata istaknuli su da je dogovor među trima partnerima bio postignut, ali da je promijenjen nakon razgovora predstavnika ministarstava mora, financija i gospodarstva bez sindikata. Tako je u prijedlog zakonika uvršteno obvezno plaćanje poreza i doprinosa.

Zbog dosadašnjih odredaba o porezima i doprinosima mnogi ih pomorci nisu plaćali jer im posao nije zajamčen, nemaju stalne prihode i rade uglavnom na određeno vrijeme. Dio pomoraca počeo je plaćati doprinose za zdravstveno osiguranje, primjerice u Tankerskoj plovidbi, nakon čega su im zaračunana veliki dugovi za prijašnje razdoblje. Neki su već primili prijedloge za ovrhu od nekoliko stotina tisuća kuna, kažu, uz ostalo, u Sindikatu.

U SPH ističu da su u pregovorima poduprli opstanak hrvatske trgovačke mornarice putem državnih povlastica za brodare, što osigurava i posao za domaće pomorce.

Čelnici SPH kazali su, uz ostalo, kako im je iz Ministarstva mora obećano da će se pomorcima naknadno omogućiti porezne olakšice, ali da još nije određeno kad i kako.



Pročitajte više