Sindikat pošta o prijedlogu Zakona o poštama

HRVATSKI sindikat pošte (HSP) podržao je danas prijedlog Zakona o pošti kojemu se zbog navodnog zadržavanja monopolističke pozicije Hrvatskih pošta (HP) protive kurirske tvrtke i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

Suprotno tvrdnjama HUP-a i kurirskih tvrtki, Sindikat tvrdi u današnjem priopćenju da se novim prijedlogom zakona, koji je Vlada uputila u saborsku proceduru na usvajanje po hitnom postupku, HP-u smanjuju dosadašnja monopolistička prava i propisuju izrazito velike obveze.

"Nismo previše zadovoljni prijedlogom zakona, ali smo svjesni da je o njemu raspravljeno u nadležnim hrvatskim i međunarodnim forumima i da je usklađen s normama Europske unije", navodi HSP u priopćenju.

Sindikat time reagira na "medijsku kampanju koju trenutno vode HUP i kurirske tvrtke protiv prijedloga zakona". U Sindikatu pritom tvrde da protivnici prijedloga zakona iznose netočne i neprovjerene informacije vezane uz cijene poštanskih usluga ili prešućuju činjenice koje im ne idu u prilog.

HUP i kurirske tvrtke tvrde pak da je novi zakon o poštama, u koji su ugrađene i kurirske službe, monopolistički i protivan odredbama Europske unije i Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Udruga poslodavaca koja, zastupajući interese kurirskih službi i oko 2500 zaposlenih u njima, traži da se kurirske usluge, zbog svojih specifičnosti, reguliraju posebnim zakonom.

Kako navodi današnji "Jutarnji list", novi zakon o poštama negativno su ocijenili i stručnjaci za usklađivanje hrvatskih zakona s europskima iz Ministarstva europskih integracija.

Oni smatraju da je članak 14. predloženog zakona o pošti, koji definira kurirske usluge, neprimjenjiv i nema odgovarajuće odredbe, što predlagatelj zakona Ministarstvo pomorstva prometa i veza skriva od javnosti, navodi list.

Predlagatelj pak ističe da će se dosadašnji monopol HP-a na sve poštanske usluge promijeniti donošenjem novog Zakona o pošti, a kojim će i HP svoje poslovanje morati prilagoditi nadolazećoj konkurenciji.

Taj zakon, navodi predlagatelj, uz usklađivanje normativnih rješenja u području pošte s europskim zakonodavstvom donosi i promjene koje bi trebale dovesti do uspostave postupne liberalizacije tržišta poštanskih usluga.

Pročitajte više