Sindikati prosvjete pokreću kampanju s milijun letaka

SINDIKATI prosvjete i znanosti koji prijete štrajkom tražeći bolji materijalni položaj zaposlenih i reformu sustava danas su počeli provoditi kampanju "Milijun letaka za građane" kako bi javnost upoznali sa svojim ciljevima.

Imamo poteškoća s predstavljanjem stajališta u javnosti pa smo krenuli u kampanju objašnjavanja svojih ciljeva roditeljima i građanima, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić.

Sindikalci će među roditeljima provesti anketu podržavaju li njihove zahtjeve, a pripremaju i jumbo plakate uoči donošenja državnog proračuna, najavio je predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz.

Akcije sindikata ovisit će o mišljenju građana i ispunjenju sindikalnih zahtjeva.

Sindikati traže povećanje plaća kojim bi se pratio rast plaća u gospodarstvu i uklanjanje njihova 12 postotnog zaostajanja za gospodarstvom u iduće tri godine, selektivan pristup prosvjeti, izdvajanje za obrazovanje 6,5 posto BDP-a te reformu obrazovanja.

Tri sindikata prosvjete i znanosti su u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja, znanosti i športa izradili prijedlog sporazuma "Partnerstvo za prosvjetu i znanost" u koji su pretočili svoje zahtjeve, a večeras bi o njegovu sadržaju trebali razgovarati s resornim ministrom Draganom Primorcem.

Primorac je prošloga tjedna zadužio suradnike da izrade analizu odrednica sporazuma, no čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević kaže da "nekog rada Ministarstva na tom poslu nije bilo".

Sindikati su još ranije najavili da će, uspiju li s Ministarstvom sklopiti sporazum, odustati od štrajka.

No, upozoravaju da ne vjeruju lijepim riječima pa se neovisno o pregovorima pripremaju za daljnji pritisak.

Sindikalna tijela u subotu su zaključila da će organizirati višednevni štrajk potkraj studenog i početkom prosinca, ako dotad s poslodavcem ne bude potpisan sporazum.

"Sindikalna tijela su nam dala zeleno svijetlo za daljni pritisak", rekao je Ribić.

Najavio je da će sindikalci nastaviti vršiti pritisak do kraja školske godine, kao i na jesen uoči donošenja državnog proračuna za 2006. "Ovo je kampanja koja neće stati", ustvrdio je Ribić.

Pročitajte više