Sirijska vojska uz pomoć Rusa otvorila novo bojište protiv ISIS-a

Ilustracija: Hina

SIRIJSKA vojska potpomognuta ruskim zračnim udarima otvorila je novo bojište protiv Islamske države (IS), što je treći masovni napad na samoproglašeni kalifat ovoga tjedna, nakon što su se iračke snage približile Falluji, a sirijska milicija napredovala oko Raqqe uz američku potporu.

Tri goleme ofenzive predstavljaju jednu od dosad najagresivnijih kampanja protiv IS-a koji je prije dvije godine proglasio da želi vladati nad svim muslimanima u dijelovima Iraka i Sirije,

Teški ruski zračni napadi usmjereni su na IS-ov teritorij na istoku sirijske pokrajine Hama, uz granicu s provincijom Raqqom.

Nešto istočnije je grad Raqqa, prijestolnica IS-a u Siriji i zajedno s Mosulom u Iraku glavni cilj koalicije koja želi uništiti kalifat.

Sirijska vojska napredovala je oko 20 kilometara i došla je do granica pokrajine, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Istovremeno, milicije koje podupire SAD, uključujući kurdske borce i njihove arapske saveznike, napadaju IS u drugim dijelovima pokrajina Raqqa i Alepo. Američka vojska objavila je da ofenziva napreduje, uz žestok otpor radikalnih islamista.

U Iraku, vladine snage uz pomoć američkih zračnih napada i proiranskih šijitskih milicija ušle su u ponedjeljak u južna predgrađa utvrde IS-a Falluje.

Već četiri dana drže položaje i nisu se približile glavnim, najnaseljenijim dijelovima tog grada oko 50 kilometara od Bagdada.

Pročitajte više