Sisačko-moslavačka županija osigurala devet stanova za najugroženije

Foto: Index

IAKO obnova kuća i stambenih zgrada nakon potresa nije u ovlasti županija, Sisačko-moslavačka županija osigurala je devet stanova za smještaj najugroženijih pojedinaca i obitelji čiji su domovi uništeni u potresu, priopćeno je iz te županije.

Naime, osim na uklanjanju šteta na zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim ustanovama, čiji je osnivač, Županija se angažirala kako bi se pronašao kvalitetniji smještaj tijekom zime za najugroženije osobe čiji su domovi uništeni u potresu, a žive u neprikladnim kontejnerima ili nemaju drugi prikladni smještaj.

Javni poziv je otvoren do ovog četvrtka

Kako je priopćeno iz Sisačko-moslavačke županije, u protekla tri mjeseca na korištenje su preuzeti stanovi u vlasništvu ustanova kojima je osnivač ta županija te je pokrenut postupak njihovog uređenja kako bi se u njih prije Božića smjestilo devet obitelji iz kuća s crvenom oznakom. Raspisan je i javni poziv za dodjelu tih stanova na privremeno korištenje.

Riječ je o četiri jednosobna, dva dvosobna i tri trosobna stana u Sisku, Petrinji, Novskoj, Kutini, Popovači i Topuskom. Javni poziv je otvoren do četvrtka 25. studenog, a ako ne bude prijava, poziv će se produljiti za još osam dana. Povjerenstvo će nakon toga, u skladu s propisanim uvjetima, provesti postupak dodjele stana na privremeno korištenje na temelju liste prijavljenih.

"Svaki tjedan smo u komunikaciji s članovima vlade, posebice s potpredsjednikom Tomom Medvedom, i surađujemo na pitanjima vezanim uz uklanjanje posljedica potresa. Štete na objektima koji su u vlasništvu županije i kojima se županija koristi te na objektima ustanova čiji je osnivač (škole, bolnica, domovi zdravlja, domovi za starije i nemoćne) procjenjuju se na više od 750 milijuna kuna, što je nepremostiv teret za proračun županije", istaknuo je župan Ivan Celjak dodavši da je zato u vezi s obnovom i projektima koji su nužni za gospodarski oporavak županije ključna suradnja i dijalog s vladom.

Petrinja dobiva novi Dom zdravlja

U suradnji sa Stožerom civilne zaštite, mjerodavnim za uklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, na temelju podataka prikupljenih od Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, unutar županijske ustanove Top-Terme Topusko i županijskog trgovačkog društva Lječilišta Topusko organizira se privremeni smještaj za sve osobe koje su izrazile potrebu za kvalitetnijim smještajem tijekom zime. Bit će smještene u sobama u Topuskom te neće snositi troškove boravka. Za njih će to učiniti Sisačko-moslavačka županija uz potporu vlade.

Kako stoji u priopćenju, pokrenuti su postupci obnove sisačkog Doma zdravlja, gradnja novog petrinjskog Doma zdravlja, obnova sisačkog i petrinjskog Doma za starije i nemoćne osobe, obnova zgrada Županijske bolnice uništenih u potresu, projekti gradnje nove Ekonomske škole u Sisku i Srednje škole u Petrinji, obnova Srednje škole u Glini, Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji, Glazbene škole u Sisku, dodatno ulaganje u nove prostorije Osnovne škole Dragutina Tadijanovića za potrebe studenata Učiteljskog fakulteta, gradnja učeničkog doma u Sisku te projektiranje obnove Doma zdravlja i Doma za starije i nemoćne u Glini.

Pročitajte više