Sisačko-moslavački HSS traži zaštitu socijalnih prava radnika Željezare Sisak

SISAČKO-MOSLAVAČKA županijska organizacija Hrvatske seljačke stranke (HSS), poziva Vladu RH, Županiju Sisačkomoslavačku i grad Sisak da poduzmu potrebne mjere kako bi se zaštitila socijalna prava radnika Željezare Sisak.

Potrebno je pokrenuti proizvodnju i u što kraćem roku pronaći strateškogi partnera, no ovog puta "pravog", ističe se u današnjem priopćenju HSS-ove Sisačko-moslavačke županijske organizacije.

Ruska tvrtka Mečelj koja je prije godinu i pol "na silu" ušla u Željezaru Sisak i izbacila iz natjecanja druge strateške partnere, prijetila je posljednjih mjeseci otpuštanjem radnika i od Vlade tražila izmjene kupoprodajnog ugovora, jučer se je povukla iz posla, smatraju u HSS-u.

HSS nije vjerovao obećanjima Mečelja, pa je upravo zbog tog nepovjerenja, pa je zajedno sa tadašnjim ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem inzistirao na čvrstom bankarskom jamstvu kako bi se u slučaju izlaska Mečelja iz Željezare Sisak radnicima moglo isplatiti šest minimalnih plaća, navodi se u priopćenju.

Očigledno je da Mečelj nije imao niti dugoročnu niti kratkoročnu viziju što učiniti sa Željezarom i njenim radnicima, a u cijelom slučaju najviše su opet stradali radnici, tvrde u Sisačko-moslavačkom HSS-u.

Ništa manje odgovorni od Mečelja nisu ni župan Đuro Brodarac i gradonačelnik Dinko Pintarić koji, osim što su lobirali da upravo ta tvrtka dobije Željezaru nisu u dvije godine pokrenuli nikakve projekte koji bi omogućili otvaranje supstitucijskih radnih mjesta, ističe se u priopćenju koje je potpisala predsjednica HSS-ove Sisasčko-moslavačke županijske organizacije Marijana Petir.

(Hina) pp/xsšh ydm

Pročitajte više