Sjever Europe u bijelom: U Švedskoj u boj protiv snijega kreće i vojska

ZBOG obilnoga snijega koji i dalje pada, švedske su vlasti pozvale vojsku da pomogne službama u čišćenju nakupljenoga snijega na prugama koji znatno otežava željeznički promet. Naime, zbog obilnih padalina zaustavljen je željeznički promet zbog kojeg je u Švedskoj, koja proživljava najgoru zimu od 1986. godine, zavladao potpuni kaos.

Prema današnjem priopćenju švedske ministrice za infrastrukturu, Aase Torstensson, vojska će pomoći službama u čišćenju snijega slanjem 300 vojnika, prenosi francuska agencija AFP.

Švedska željeznica se od početka godine, kad su u toj skandinavskoj zemlji nastupile neuobičajeno niske temperature, bori s velikim kašnjenjem i otkazanim linijama. Temperature su u toj zemlji pale i do minus 40 stupnjeva, a prošloga tjedna su pale i nove količine snijega.

I u glavnome gradu Stockholmu, u kojem je temperatura danas bila 10 stupnjeva ispod ništice, već treći dan zaredom ne vozi niti jedan od vlakova gradske željeznice. Lokalni operater linije u zastoju pokušava zamijeniti autobusima, što stvara gužve na cestama.

Otkazivanja i kašnjenja u željezničkom prometu su pogodila više stotina tisuća Šveđana, pa poznavatelji prilika u toj zemlji predviđaju da bi to stanje moglo imati i svoj politički epilog.

Pročitajte više