Sjeverna Koreja zatvorila svoje navijačice zbog pričanja o J. Koreji

SJEVERNA KOREJA u zatvor je strpala 21 navijačicu radi toga što su po povratku iz Južne Koreje u svoju domovinu sunarodnjacima pričale o tome što su vidjele kod južnih susjeda.

Informaciju je danas objavio južno-korejski list Chosun Ilbo koji je podatak saznao od jednog sjeverno-korenaca koji je nedavno iz svoje zemlje pobjegao u Kinu.

Prema drugom anonimnom izvoru, također bjeguncu iz Sjeverne Koreje, navijačice su kažnjene jer su prekršile pogodbu s vlastima koje su od njih tražila da Južnu Koreju tretiraju kao "neprijateljski teritorij", te da nakon povrataka u domovinu ne pričaju o tome što su vidjele u J. Koreji.

Tamošnje vlasti pod svaku cijenu nastoje održati Sjevernu Koreju izoliranu od ostatka svijeta, a osobito od liberalnih južnih susjeda. Navijačice su, piše Chosun Ilbo, zatvorene u studenom prošle godine.

Osim što su navijačice uhićene zbog navedenog "razloga", zatvorene su u postrojenje koje dijele s muškim zatvorenicima, no unatoč tome službeni Pyongyang i dalje uporno tvrdi kako u državi nema kršenja ljudskih prava.

2002. godine sjeverno-korejske vlasti dopustile su stotinama navijačica odlazak u južno-korejski grad Busan u kojem su njihove iznimno precizne i koordinirane navijačke točke privlačile pažnju zapanjenih svjetskih novinara.

Sličan je kontingent navijačica Južnu Koreju posjetio i 2003. te 2005. godine.

Sjevernu Koreju inače bilježe mnoga, u najmanju ruku "neobična" znamenja, a jedno od njih je i sveprisutno postavljanje likova omiljenog vođe Kim Jong-ila koji je nedavno proslavio 64. rođendan.

Pored toga tu su i brojni grafiti, nama poznati iz socijalističkih vremena, na kojima se često prikazuje kako bratstvo i jedinstvo donose boljitak Sjevernim Koreancima, koji pak već godinama trpe diktaturu vlasti i često kršenje ljudskih prava zbog drugačijih razmišljanja pojedinaca.

I.K.

Pročitajte više