Slovenija nije naklonjena prijedlogu o podmirenju štediša Ljubljanske banke Zagreb

Nova Ljubljanska banka (NLB) predložila je slovenskoj vladi da se pitanje njenih dugova hrvatskim štedišama riješi izdavanjem državnih obveznica, ali je malo izgleda da vlada premijera Antona Ropa taj prijedlog prihvati, piše slovenski poslovni dnevnik "Finance". L

Kako u utorak piše spomenuti list, NLB je spomenuti prijedlog poslala ministarstvu financija kao "strogo povjerljiv" dokument, kako bi otvorila mogućnost za svoje ponovno djelovanje u Hrvatskoj.

"Iako taj prijedlog još nije formalno odbijen, prve su reakcije vlade negativne jer bi takvo rješenje omogućilo da NLB ostvari svoje poslovne interese, dok bi druge stvari (u odnosima s Hrvatskom) ostale otvorene", tvrde "Finance", pozivajući se na svoje izvore u vladi.

Kako tvrdi list, premijeru Antonu Ropu bliže je rješenje po kojemu bi se dio hrvatskih štediša Ljubljanske banke Zagreb isplatio iz potraživanja koja Ljubljanska banka Zagreb ima prema hrvatskim poduzećima, a razmišlja se i o tome da Ljubljanska banka svoja potraživanja proda nekom trećem.

Nova Ljubljanska banka (NLB) - osnovana 1994. godine odvajanjem aktive i pasive "stare" Ljubljanske banke - do sada je inače tvrdila da nije pravna slijednica stare Ljubljanske banke i da ne snosi odgovornost prema hrvatskim štedišama svoje podružnice u Zagrebu, dok je stajalište slovenske vlade zadnjih godina bilo da pitanje stare devizne štednje svih banaka na području bivše Jugoslavije treba riješiti u okviru sukcesije.

Slovenski ministar vansjkih poslova Dimitrij Rupel u ponedjeljak je u razgovoru sa svojim BiH kolegom Mladenom Ivanićem rekao da se problem starih štediša Ljubljanske banke Zagreb i Ljubljanske banke Sarajevo razlikuju utoliko što su BiH vlasti Ljubljansku banku Sarajevo nacionalizirale. Rupel je najavio da će o pitanju štediša Ljubljanske banke Zagreb razgovarati idućeg tjedna na sastanku s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom.

Pročitajte više