Slovenija: Štrajk glađu društva "Izbrisanih"

OSMORICA članova društva "Izbrisani", neslovenaca koji su prije 13 godina izgubili prebivalište u Sloveniji, počela su u ponedjeljak u Ljubljani štrajk glađu..

"Ovo je simboličan čin", izjavio je predsjednik društva Aleksander Todorović, najavljujući da će štrajk trajati do subote i da će se prosvjedi kojima ukazuju na problem "izbrisanih neslovenaca" nastaviti sve do 1. svibnja, prve obljetnice ulaska Slovenije u Europsku uniju.

"Zahtijevamo da nam se zajamči ispunjenje odluke Ustavnog suda od 3. travnja 2003. godine", izjavio je jedan od predstavnika društva Kemal Sadik.

Društvo "Izbrisani" zastupa interese 16.305 neslovenaca koji su 26. veljače 1992. godine ostali bez domicila u Sloveniji jer nisu tražili ili nisu dobili državljanstvo.

Voditelj misije Europske unije u Ljubljani Erwan Fouere rekao je prosvjednicima da je uvjeren da će slovenska vlada riješiti problem, te da u Europi postoje pravni načini da se to riješi.

Oporbene stranke lijevog centra u ponedjeljak su u parlamentu prosvjedovale protiv odluke vladajuće koalicije da se problematika rješavanja pitanja izbrisanih i izvješće ombudsmana za ljudska prava Matjaža Hanžeka ne nađe na dnevnom redu. Takvu je odluku predsjednik parlamenta France Cukjati objasnio proceduralnim razlozima, odnosno nepostojanjem stajališta odgovarajućeg parlamentarnog odbora.

Vlada Janeza Janše tvrdi da je pitanje "izbrisanih" moguće riješiti samo pojedinačno i kroz posebni ustavni zakon koji mora dobiti dvotrećinsku potporu. Sadašnje vladajuće stranke lani su kao oporba organizirale referendum na kojem je 95 posto birača odbacilo prijedlog tadašnje vlade da se domicil "izbrisanima" vrati u paketu i izdavanjem retroaktivnih rješenja o stalnom boravištu.


Pročitajte više