Slovenski povjesničar: "Talijanski film prikazuje Slovence kao genocidan narod"

Film "Srce u fojbi", što ga u Crnoj Gori snima talijanska državna televizija RAI, prikazuje Slovence kao genocidan narod, izjavio je u petak povjesničar iz Trsta Jože Pirjevec u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POPTV, posvećenom pitanju koje je zadnjih dana uzburkalo Sloveniju i izazvalo pravo političko zgražanje.

Pirjevec je dodao da je riječ o državnoj propagandi koja podsjeća na onu Goebbelsovu pred početak Drugog svjetskog rata, a teza je filma da su Slovenci nad Talijanima izvršili etničko čišćenje.

"Taj dojam je pojačan time što je angažiran redatelj židovskog podrijetla", kazao je Pirjevec.

Redatelj Alberto Negrin poznat je po filmu o otmici talijanskog broda Achile Lauro, a kao povjesni konzultant u filmu angažiran je jedan pocjesničar s rimskog sveučilišta La Sapienza za kojega Pirjevec tvrdi da nije stručnjak za pitanje fojbi, kraških jama u kojima su 1943. i 1945. godine završavale žrtve ratnih i poratnih obračuna u hrvatskoj Istri i slovenskom primorju. Riječ je o stvarnim događajima koji su u filmu prikazani s velikim pretjerivanjem, a pitanje koje je do sada u odnosima Slovenije i Italije bilo marginalno sada je u Italiji stavljeno na razinu nacionalne teme, tvrdi Pirjevec.

Slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl rekao je u emisiji POP-TV-a da Slovenija neće službeno protestirati i da je dovoljna moralna osuda, a predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič zatražio je da Slovenija od Srbije i Crne Gore zatraži protjerivanje filmske ekipe koja u Crnoj Gori snima film.

"Konačno, s njima smo se borili protiv fašizma", rekao je Jelinčič.

Kako piše slovensko novinstvo, spomenuti je film pun povijesnih falsifikata i prikazuje Slovence za vrijeme 2. svjetskog rata kao krvnike, a Talijane kao žrtve.

Priča filma odvija se u vrijeme kapitulacije Italije, u vrijeme - kako tvrdi slovenski tisak - kad na današnjem slovenskom teritoriju nije učinjen nijedan zločin protiv Talijana nego je talijanskoj vojsci iz tzv. Ljubljanske provincije omogućen miran odlazak bez oružja. Unatoč tome, u Negrijevu filmu slovenski partizani prikazani su kao negativci koji teroriziraju talijanske civile, a posebno okrutnu ulogu ubojice ima "partizan Novak" kojega glumi srpski glumac Dragan Bjelogrlić.

Slovenski povjesničari tvrde da je u kraškim jamama (fojbama) na cijelom teritoriju koji je do 1943. pripadao Italiji završilo tri do četiri tisuće ljudi, većinom Talijana, ali da je među njima bilo i Slovenaca i Hrvata, te da etničkog čišćenja u tom smislu nije bilo. U tom smislu film predstavlja povijesnu manipulaciju koja neće ostati bez traga u izazivanju napetosti među državama unatoč novom "duhu Europe" koji je na tom prostoru prisutan zadnjih godina.

(Hina) xfl yrt

Pročitajte više