Slovenski premijer: Slovenija neće uvjetovati hrvatsko pridruživanje EU-u

Slovenija neće uvjetovati svoju potporu pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji pitanjima ribolovnoekološke zaštite Jadrana, no Ljubljana smatra da je to pitanje koje treba rješavati multilateralno, izjavio je u petak tijekom zasjedanja članica CEFTAe u Sloveniji slovenski premijer Anton Rop.

Kako navodi agencija STA, Rop je rekao da pitanje uključivanja Hrvatske u EU i njeno proglašenje zaštićene zone u Jadranu nisu međusobno povezanja pitanja.

"Slovenija je uvjerena da je za Hrvatsku, cijelu regiju i Europu dobro da Hrvatska što prije uđe u EU. A što se tiče rješavanja ribolovnih i ekoloških pitanja naše je stajalište da ga moramo rješavati zajedno", rekao je Rop, zagovarajući mišljenje da će na predstojećoj venecijanskoj konferenciji o održivom ribarenju u Sredozemlju biti moguće naći zajedničko rješenje svih država koje leže uz Jadransko more.

Slovenija je inače u četvrtak odbila hrvatsku ponudu da se o toj temi održe bilateralni razgovori predstavnika ministarstava vanjskih poslova, te reagirala protuprijedlogom o zajedničkom sastanku svih jadranskih država u Ljubljani nakon konferencije u Veneciji.

(Hina) fl br

Pročitajte više