Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj ogradio se u Ljubljani "zidom šutnje"

SLOVENSKI veleposlanik u Hrvatskoj Peter Bekeš, kojega je Ministarstvo vanjskih poslova prošlog tjedna pozvalo na konzultacije u Ljubljanu, ogradio se "zidom šutnje" pred novinarima koji ga opsjedaju, pa nije spreman čak ni na neformalne razgovore kako ne bi dodatno zakomplicirao osjetljivost sadašnjih odnosa dviju država i otežao odluku ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela kako ga "sa što manje pompe" vratiti u Zagreb, piše u komentaru mariborski list "Večer" od ponedjeljka.

"Naravno, pitanje je da li je privremeni opoziv Bekeša bio pravi odgovor na hrvatske planove (o proglašenju gospodarskog pojasa u Jadranu), no svakako se našao u nezahvalnoj ulozi. Da li se Bekeš slaže s postupcima svog u mnogim aspektima teškog šefa Dimitrija Rupela, to ne znamo ni neslužbeno. Bekeš se u Ljubljani zaštitio zidom šutnje, pa nije spreman niti na neslužbene razgovore s novinarima s kojima je inače oduvijek bio u dobrim odnosima", piše komentator "Večera" Mirko Lorenci.

On dodaje da bi bilo zanimljivo doznati da li se Bekeš slaže s Rupelom koji "često prenapinje luk i daje teške izjave i to bezbrižnom ležernošću".

Bekeš je - podsjeća mariborski list - iskusan političar i diplomat, inače po struci pravnik, koji se još dobro sjeća negativnog iskustva koje je kao slovenski veleposlanik imao zbog jedne neoprezne izjave talijanskom novinaru, zbog čega je došlo do zahlađenja u odnosima Ljubljane i Rima.

Bekeš je, u svom tadašnjem svojstvu i u fazi vrlo osjetljivih odnosa oko optantske imovine i povijesnih aporija iz vremena drugog svjetskog rata, u razgovoru s novinarom političkog tjednika "Borghesia" rekao kako da za vrijeme drugog svjetskog nisu Slovenci bacali Talijane u tzv. "fojbe" (kraške jame u kojima su na području slovenskog primorja i Istre završavale žrtve tadašnjih ratnih obračuna) nego da je bilo upravo obrnuto.

Nakon što je list neautoriziranu izjavu donio pod šokantnim i provokativnim naslovom: "Infoibatori siete voi, Italiani" ("Vi Talijani ste bili krvnici koji su bacali u fojbe"), nastao je velik diplomatski skandal, nakon kojega se Bekeš morao privremeno povući u Ljubljanu na konzultacije.

Pročitajte više