"Smjena Aleksandra Stankovića ima svoj naziv - čistka"

NA TEMELJU informacije objavljene na Indexu o mogućoj smjeni Aleksandra Stankovića kao urednika i voditelja emisije "nedjeljom u 2", snažno je reagirala udruga Partnerstvo za društveni razvoj kojom predsjeda Munir Podumljak.

Vodstvo HRT-a želi smijeniti Stankovića s mjesta urednika emisije "Nedjeljom u 2" i prebaciti ga kao voditelja u emisiju "Otvoreno", a to je izazvalo oštru reakciju u spomenutoj udruzi.

"Oštro prosvjedujemo protiv navedenog postupka te upozoravamo da je zbog mlake ili nikakve reakcije javnosti i nadležnih tijela koja bi trebala regulirati medijski prostor i prava novinara, ohrabren onaj dio moćnika, koji se za ostvarivanje svog vlastitog ili skupnog privatnog interesa koristi represijom, korupcijskim vezama i zlouporabom položaja ili pozicije moći", stoji u priopćenju Udruge.

Čistke u medijskom prostoru

Ovaj najnoviji potez vodstva HRT-a u Udruzi smatraju nastavkom ili čak dovršenjem čistki medijskog prostora od svih onih koji su imali hrabrosti progovoriti o najosjetljivijim temama. Kao primjere su još naveli i slučajeve Tihomira Ladišića koji je zbog traženja da se potvrdi ili negira autentičnost dokumenta tajnih službi koji je govorio o sprezi Ivice Rajića sa srpskom vojskom, bio smijenjen s mjesta voditelja emisije "Otvoreno" i Denisa Latina, koji je bio meta skoro otvorenog poziva na linč iz saborskih klupa.

"Smatramo da su strukovne udruge novinara, organizacije civilnog društva te hrvatski građani i građanke zakazali u svojoj zadaći da javnim reagiranjem izvrše pritisak na moćnike i politiku te da javno stave do znanja kako za demokratski izabrana vodstva zakoni vrijede kao i za sve ostale građane, kojima su dužni osigurati slobodu govora, vladavinu prava, sigurnost, ravnopravnost te brzu i efikasnu reakciju u kršenjima zakona" navodi se u priopćenju.

B.V.
Foto: Index

Pročitajte više