Sofija: Hebrang na sastanku na vrhu CEFTA-e

POTPREDSJEDNIK hrvatske Vlade Andrija Hebrang izvjestio je sudionike sastanka na vrhu Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA), koji su se u utorak sastali u Sofiji, o trenutačnoj gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj i vladinim planovima za konsolidaciju gospodarstva radi jačanja konkurentnosti u sklopu približavaja Europskoj uniji (EU), doznaje se od službenih izvora.

Sudionici skupa u glavnom bugarskom gradu zajednički su ocijenili da je CEFTA vrijedan forum za jačanje gospodarske i trgovinske suradnje između zemalja srednje i jugoistočne Europe, te važan instrument u pripremama za punopravno članstvo u EU-u.

U prilog tomu govori činjenica da su upravo dosadašnje članice CEFTA-e - Poljska, Mađarska, Češka, Slovačka i Slovenija - bile jezgra posljednjega vala proširenja EU-a.

Na skupu, na kojem su sudjelovali predstavnici Bugarske, Rumunjske, Hrvatske i Makedonije, je potvrđeno da će Hrvatska iduće godine preuzeti predsjedanje CEFTA-om.

Uz Hebranga su u hrvatskom izaslanstvu bili državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Vladimir Vranković.

Pročitajte više