Solana: Karikature ne smiju podijeliti EU i muslimanski svijet

NE SMIJEMO dopustiti da spor oko karikatura proroka Muhameda podijeli Europu i muslimanski svijet, kazao je u utorak Javier Solana, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost za posjeta Egiptu.

Solani je Egipat postaja na turneji s ciljem smirivanja napetosti između Zapada i muslimana nakon što je europski tisak objavljivao karikature proroka Muhameda a muslimani diljem svijeta prosvjedovali protiv takve prakse koju drže vrijeđanjem islama.

"Izgradili smo vrlo dubok odnos i željeli bismo ga ne samo održati već i produbiti. Ne smijemo dopustiti da nas razdvoje posljednji događaji", rekao je Solana novinarima u Kairu.

Visoki predstavnik doputovao je u Kairo iz Saudijske Arabije gdje je razgovarao s čelnikom Organizacije islamske konferencije o istome pitanju.

"Naša društva trebala bi jačati duh dijaloga, duh odnosa koji se vode poštovanjem i brigom za niz problema koje zajedno trebamo riješiti", rekao je Solana nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Jedan od glavnih razloga za posjet Egiptu bila je "duboka želja... za ponovnom izgradnjom mostova između Europe i muslimanskog svijeta."

Pročitajte više