Spačvanska šuma ponovno diše: Dukat priveo kraju treću sezonu projekta pošumljavanja

Foto: Press

Vrlo brzo nakon što je prošlogodišnje olujno nevrijeme devastiralo spačvansku šumu, u Dukatu su odlučili da će ovo područje, ujedno najveća šuma hrasta lužnjaka u Europi, biti lokacija treće sezone projekta pošumljavanja "VOLIM ŠUME!".

Najnovija sezona spomenutog projekta tako je vrhunac ove ekološke inicijative i bilježi iznimno važno postignuće - sadnju čak 26 tisuća novih sadnica hrasta lužnjaka. Ovaj pothvat nije samo simbol obnove jedne od najznačajnijih europskih šuma, već i pokazatelj snage zajedničke akcije svih generacija u zaštiti okoliša.

Više od 50 posto škola sudjeluje u natječaju koji definira opseg pošumljavanja

Sastavni dio projekta je kreativni likovni natječaj koji Dukat raspisuje za učenike nižih razreda osnovnih škola i predškolce. Broj crteža koji stignu na natječaj na temu šuma definira opseg pošumljavanja u aktualnoj sezoni i to na način da se za svaki pristigli crtež Dukat obvezuje posaditi po jednu sadnicu stabla. No, u aktualnoj sezoni projekta Dukat je povisio zeleni ulog i za svaki pristigli crtež obećao zasaditi čak dvije sadnice hrasta lužnjaka kako bi još značajnije  doprinio obnovi spačvanske šume. Tako je u najnovijem izdanju projekta, zahvaljujući rekordnoj brojci od 13 tisuća pristiglih radova, u spačvanskoj šumi niknulo čak 26 tisuća sadnica hrasta lužnjaka.

U aktualnoj sezoni projekta sudjelovalo je čak 51 posto svih osnovnih škola i 40 posto svih vrtića u Hrvatskoj pa tako projekt uz ekološku ima i snažnu edukativnu dimenziju.

U protekle tri godine u okviru projekta "VOLIM ŠUME!" obnovljeno je čak 12 hektara šumskih površina

Projekt pošumljavanja Dukat provodi u suradnji s Hrvatskim šumama, a u njemu već treću godinu zaredom sudjeluju i Dukatovi zaposlenici-volonteri. Od ove godine u akciju sadnje Dukat je uključio i stanovnike Vinkovaca i ostalih mjesta koja okružuju područje spačvanskog bazena. Brojni su se mještani tako rado odazvali pošumljavanju svoga kraja, pa je u zadnjem valu ovogodišnje sadnje sudjelovalo ukupno 140 volontera.

Ukupno gledano, u protekle tri godine projekta "VOLIM ŠUME!", Dukat je posadio 47 tisuća sadnica stabala na 12 hektara površina. U prvoj godini projekta pošumljavanje se održalo na području Gorskog kotara gdje je sadnjom 10 tisuća novih sadnica obnovljena šuma stradala najezdom potkornjaka, u drugom izdanju posađeno je 11 tisuća novih stabala i to na području Draganića, dok je treći, rekordni val akcije pošumljavanja rezultirao s čak 26 tisuća novih sadnica na području jednih od najvećih zelenih pluća Lijepe Naše.

Pročitajte više