Španjolska i SAD potpisuju ugovor o borbi protiv terorizma

ŠPANJOLSKA i Sjedinjene Države potpisat će do kraja godine ugovor o razmjeni podataka o islamskim gerilcima, objavio je u ponedjeljak ured španjolskoga državnog tužitelja.

Sporazum je začet kad su nakon terorističkih napada na Ameriku 11. rujna 2001. američki dužnosnici posjetili Španjolsku i tražili informacije, a dogovaranje se nastavilo nakon madridskih terorističkih napada na željezničke postaje 11. ožujka ove godine, rekao je glasnogovornik državnoga tužitelja. U tim je napadima u Madridu poginula 191 osoba.

Sporazum će se odnositi samo na suradnju između tužitelja, ne i na suradnju policija, za razliku od nedavnog sporazuma s Francuskom koji je policijama omogućio skupljanje informacija u drugoj zemlji.

"Postoji namjera da se sklopi sporazum o sudskoj suradnji između Španjolske i SAD-a protiv islamskoga terorizma", rekao je glasnogovornik.

Planirani sporazum u skladu je s namjerama španjolske vlade da nastavi tijesnu suradnju sa SAD-om u borbi protiv terorizma unatoč američkom nezadovoljstvu odlukom premijera socijalista Josea Luisa Rodrigueza Zapatera da dan nakon preuzimanja vlasti u travnju ove godine povuče španjolske vojnike iz Iraka.

Istražni sudac Baltasar Garzon već se godinama bavi al-Qaidinim ćelijama u Španjolskoj, a lani je optužio 35 osoba, među ostalima i Osamu bin Ladena, zbog pripadnosti mreži al- Qaidi.

Prema njegovim riječima, završni planovi za napade 11. rujna 2001. izvođeni su u Španjolskoj, u ljeto te godine.

Jedan drugi španjolski sudac koji vodi istragu o madridskim terorističkim napadima tvrdi da su napadači islamistički radikali koji djeluju u ime al-Qaide.

Pročitajte više