Splićani pred Banovinom i Županijom tražili osnivanje azila za životinje

Foto: Index

STOTINJAK Splićana danas je šetnjom od Županije preko Rive do Banovine pozvalo na osnivanje azila za životinje. Drugi po veličini grad u Hrvatskoj ga nema, nego je gradska uprava povjerila posao koncesionaru iz Šibenika.

"Želimo da Grad Split i Županija splitsko-dalmatinska pokrenu zajednički proces osnivanja azila za područje naše županije i da u taj proces od početka uključe volontere iz splitskih udruga i inicijativa koje godinama skupljaju životinje s ceste", kazao nam je organizator Darko Čop iz Info zone. 

"Azil treba biti no kill"

Navodi kako azil svojim kapacitetima treba odgovarati na potrebe s terena. Prema statistikama koncesionara As-Eka s područja Splita u prvih devet mjeseci pokupljeno je 150 pasa, dok su ih volonteri s područja županije skupili još stotinjak. Radi se o godišnjem prosjeku od 250 pasa. 

"Azil treba biti u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja, dakle, 'no kill'. U njima se osim skrbi o životinjama treba provoditi i adekvatna politika udomljavanja, što podrazumijeva provjeru udomitelja i uvjeta u kojima bi životinja živjela, volonterske programe, poput socijalizacije životinja o kojima se skrbi u azilu, njihovo navikavanje na druge životinje i ljude, te razne edukativne programe", kaže Čop.

Očekuje da gradonačelnik Andro Krstulović Opara u skladu sa svojom najavom što prije osnuje koordinacijsko tijelo koje će okupiti predstavnike županije, grada, udruga i inicijativa te da se u 2018. godini izdvoje sredstva potrebna za osnivanje azila.

Pročitajte više