Split: Predstavljen novi projekt "Policija u zajednici"

NAČELNIK Uprave u Ravnateljstvu MUPa Vladimir Faber i pročelnica Katedre za kriminologiju Visoke policijske škole u Zagrebu Irena CajnerMraović predstavili su danas u splitskodalmatinskoj Policijskoj upravi projekt ´Policija u zajednici´, koji se pokusno počinje primjenjivati u pet županija.

To je nastavak reforme policije započete 2000., a po predstavljenu projektu policijski službenici, građani i ostale ustanove zajedno bi djelovali u lokalnoj zajednici po uzoru na zapadnoeuropske države, objasnio je Faber.

Tako bi se trebala povećati sigurnost i kvaliteta života lokalne zajednice, a policija bi trebala biti servis građana.

Kako je rečeno na predstavljanju, policija je do sada davala prednost reaktivnu pristupu, dakle otkrivanju kažnjivih djela i počinitelja, koji dopušta znatnu represiju, što zadire u ljudska prava. Novim pristupom prednost se daje prevenciji umjesto represiji i proaktivnom umjesto reaktivnom djelovanju.

Strategija djelovanja ´Policija u zajednici´ reformira operativno-preventivni rad policije u odori, tako da policajac sa stalnim mjestom i vremenom ophodnje surađuje s građanima. Predviđa se i kriminalistička prevencija, t.j. uspostava kvalitetna odnosa sa stanovništvom, uspostava komunalne prevencije, t.j. komunikacija s građanima, javnim službama, nevladinim udrugama i ustanovama, te povjerenja između policije i medija. Nadalje, reformira se i sustav policijske izobrazbe i stručnog usavršavanja, odnosno povezuje se policijska znanost i praksa, a unutarnjom demokratizacijom teži se jasnijim pravilima napredovanja u službi.

Pročitajte više