Splitsko ljeto: zadnja praizvedba "Mjeseca Alabame" u srijedu 11. kolovoza

Zadnja praizvedba na ovogodišnjem 50. splitskom ljetu predstave "Mjeseca Alabame" u dramaturškoj obradbi i režiji Marice Grgurinović i po motivima "Opere za tri groša" Bertolta Brechta bit će izvedena u srijedu, 11. kolovoza, u Dioklecijanovim podrumima u 23 sata, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o obradbi predstave izvođene prije sedam godina u zagrebačkom ITD-u, za koju je prerano preminuli veliki hrvatski teatrolog, dramaturg, kritičar i novinar Petar Brečić napisao "vezivno tkivo" između songova Bertolta Brechta i Kurta Weilla, objasnio je Petar Selem, koji je potaknuo postavljanje te predstave na Splitskom ljetu, kako bi se, premda se njegov tekst u splitskoj predstavi ne rabi, Brečiću tako odala počast za sve što je učinio za hrvatsko kazalište.

Mlada redateljica Marica Grgurinović, koja u toj predstavi debitira u Splitu, napravila je dojmljivu dramaturgiju u kojoj uloge tumače Arijana Čulina, kao Jenny, londonska kurva, Trpimir Jurkić, kao Mackie, Nož, najveći londonski kriminalac, i maestro Hari Zlodre, ravnatelj Opere splitskog HNK, kao pijanist, kojemu je to prvo pojavljivanje na sceni kao glumca, "i to vrlo uspješno", kazala je ravnateljica Drame Nenni Delmestre.

Najavila je i kako će mladi redatelji na idućem Splitskom ljetu dobiti još više prilike.

Splitski "Mjesec Alabame" potpuno je različita predstava s drukčijim pristupom nego u predstavi ITD-a, naglasila je redateljica, zahvalivši na prilici koju je dobila, posebno glumcima "s kojima je zadovoljstvo raditi".

Osim priče iz "Opere za tri groša", o Mackiju i Jenny, koja je pomaknuta za 20-ak godina kasnije nego u Brechtovoj drami, koristila se i motivima iz "Majke Hrabrost" te nekim Brechtovim stihovima i, naravno, Brechtovim i Weillovim songovima, koje Jurkić u Čulina, kako je rekla, izvrsno izvode. To je lagana, vesela predstava o važnim stvarima koje taj par govori u to vrijeme, ali koje su bitne i danas.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više