Sporazum o suradnji makedonske i srbijanske policije

SRBIJA i Makedonija zaključile su sporazum o suradnji dviju policija u borbi protiv organiziranog kriminala, što podrazumijeva svakodnevnu suradnju i razmjenu informacija, kao i izradu propisa na osnovu kojih će ta suradnja biti uspješnija.

Kako su na konferenciji za novinare nakon sastanka u Beogradu rekli srbijanski i makedonski premijer Zoran Đinđić i Branko Crvenkovski, kriminal u regiji moguće je spriječiti samo organizirano, jer su i kriminalne grupe dobro organizirane. Đinđić je naglasio da dvije države imaju zajednički interes i u suzbijanju terorizma, posebno stoga što opasnost od djelovanja ekstremističkih grupa ´koje su djelomično locirane na Kosovu´ još nije otklonjena.

Makedonski premijer istakao je da njegova vlada podržava Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti o Kosovu i stajalište međunarodne zajednice o nepromjenjivosti granica na Balkanu te dodao da je nepravedno što se najčešće govori tek o budućem statusu Kosova, a ne i o tome da li će Kosovo biti pravno uređen teritorij, kako ne bi ostalo ´crna rupa na Balkanu´.

Pročitajte više