Spriječena blokada američke vlade

Foto: EPA

Čelnici Kongresa postigli su dogovor o ukupnim razinama potrošnje za tekuću fiskalnu godinu, koji bi mogao pomoći u izbjegavanju djelomične blokade vlade kasnije ovog mjeseca, javlja Associated Press.

Sporazum se u velikoj mjeri odnosi na ograničenja potrošnje za obranu i domaće potrošnje, koje je Kongres postavio kao dio prijedloga zakona o suspenziji ograničenja duga do 2025. Sporazum ipak daje neke ustupke republikancima u Zastupničkom domu koji su ograničenja potrošnje u tom sporazumu smatrali nedostatnima.

U pismu zastupnicima, predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson rekao je u nedjelju da će sporazum osigurati 16 milijardi dolara dodatnih rezova potrošnje u odnosu na prethodni sporazum postignut uz posredovanje tadašnjeg predsjednika Kevina McCarthyja i predsjednika Joea Bidena te da je to oko 30 milijardi dolara manje od onoga što je Senat razmatrao.

"Ovo predstavlja najpovoljniji proračunski sporazum koji su republikanci postigli u više od desetljeća", rekao je Johnson. Biden je rekao da se sporazumom "pomiču korak bliže sprječavanju nepotrebnog zatvaranja vlade i zaštiti važnih nacionalnih prioriteta".

"To odražava razine financiranja koje sam ispregovarao s obje strane i koje sam potpisao prošlog proljeća", rekao je Biden. "Odbacuje duboke rezove u programima na koje američke obitelji računaju i pruža put do usvajanja zakona o financiranju za cijelu godinu, koji donose dobrobit američkom narodu i koji nemaju nikakve ekstremne konotacije."

Manji ustupci demokrata, konzervativniji republikanci nezadovoljni

Sporazumom se ubrzavaju rezovi od oko 20 milijardi dolara koji su već dogovoreni za Poreznu upravu i poništava se oko 6 milijardi dolara pomoći za covid-19 koji su odobreni, ali još nisu potrošeni, navodi se u Johnsonovoj poruci.

"To je dobar dogovor za demokrate i zemlju", rekao je čelnik većine u Senatu Chuck Schumer kolegama.

Demokrati kompromise koje su napravili smatraju blagima. Poručuju da uštede zbog covida neće imati "značajan utjecaj na bilo koje trenutne projekte ili aktivnosti u tijeku". Tvrde da bi premještanje preko 20 milijardi dolara rezova Porezne uprave (IRS) na ovu godinu, umjesto na dvije godine, ostavilo vladu u mogućnosti da provede najvažnije investicije koje je Kongres predvidio u 2022. Istovremeno, Kongres je Poreznoj upravi dao dodatnih 80 milijardi dolara koje bi se mogle potrošiti tijekom 10 godina.

Sveukupno, sporazum predviđa 886 milijardi dolara za financiranje obrane. To bi osiguralo 772 milijarde dolara u proračunu koji nisu povezani s obranom, već s javnim projektima, dogovorenih u zakonu o gornjoj granici duga koje je bivši predsjednik Zastupničkog doma McCarthy postigao s Bijelom kućom.

Najkonzervativniji republikanci u Zastupničkom domu usprotivili su se prethodnom sporazumu o gornjoj granici duga i čak su zaustavili postupak u Predstavničkom domu na nekoliko dana kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo. Mnogi su sigurno željeli dodatne ustupke, ali demokrati su ustrajali na pridržavanju ograničenja potrošnje, ostavljajući Johnsona u teškom položaju.

Kongresnici su trebali postići dogovor o ukupnim razinama potrošnje kako bi oni koji raspoređuju sredstva mogli donositi zakone koji određuju financiranje agencija, a samim time i njihovo funkcioniranje.

Sporazum nema direktne veze s pregovorima o Izraelu i Ukrajini

Sporazum je odvojen od pregovora koji se vode kako bi se osiguralo dodatno financiranje za Izrael i Ukrajinu. U zajedničkoj izjavi Schumer i čelnik demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries izrazili su podršku sporazumu.

"To će nam omogućiti da zadržimo ulaganja za američke obitelji osigurana zakonodavnim postignućima predsjednika Bidena i kongresnih demokrata", rekli su Schumer i Jeffries.

Zastupnik Patrick McHenry, koji je pomogao voditi pregovore o gornjoj granici duga dok je McCarthy bio predsjednik Zastupničkog doma, istaknuo je da dvije trećine obje stranke u Zastupničkom domu podržavaju taj sporazum.

"Ovaj dogovor, koji se pridržava tog okvira, zaslužuje jednako snažnu podršku", rekao je McHenry. Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell poručio je da je ohrabren što su čelnici odabrali "put prema dovršetku" zakona o potrošnji. 

"Amerika se suočava s ozbiljnim izazovima nacionalne sigurnosti, a Kongres mora djelovati brzo kako bi osigurao cjelogodišnje resurse koji su potrebni u ovom trenutku", rekao je McConnell.

Pročitajte više