Stalno vijeće HBK protiv uvođenja joge u odgojno-obrazovne ustanove

STALNO vijeće Hrvatske biskupske konferencije (HBK) uputilo je danas apel Vladi i javnosti u kojem oštro prosvjeduje protiv uvođenja joge u javno odgojnoobrazovne ustanove naše države.

Zainteresirani pojedinci mogu ostvariti svoje interese, ali svakako izvan školskog sustava, navodi u apelu Stalno vijeće HBK-a i pita "čije interese provodi Ministarstvo prosvjete i športa i zašto želi prosvjetne djelatnike uključiti u program društava "Joga u svakodnevnom životu".

"Smatramo neprihvatljivim u javne hrvatske odgojno-obrazovne ustanove na ovaj način uvoditi sadržaje koji su u suprotnosti s općeprihvaćenim sustavom vrijednosti i europskom kulturnom tradicijom", kaže se u apelu HBK.

Započne li se provedbom toga programa, pogodovat će se na neprihvatljiv način pojedinačnoj udruzi odnosno njezinu osnivaču koji na taj način želi u hrvatske škole uvesti hinduističku religioznu praksu pod krinkom vježbe, a da uopće nije poštivana predviđena zakonska procedura, navodi se u apelu.

Podsjeća se da je Ministarstvo prosvjete, pozivajući se na zaključke Vlade iz veljače ove godine zaključilo ugovor s društvom "Joga u svakodnevnom životu" za provođenje programa "Obuka prosvjetnih djelatnika za primjenu vježbi iz sustava Joga u svakodnevnom životu u dodatnim obrazovnim programima. Nadalje se dodaje da je Ministarstvo prosvjete dopisom od 10. lipnja zadužilo sve županijske urede državne uprave za obrazovanje da o tome obavijeste obarzovno-odgojne ustanove s preporukom da ostvare suradnju s tom udrugom.

HBK navodi da je iz pratećih materijala vidljivo da se radi o pilot programu kojim se, uz financijsku potporu Ministarstva, namjerava započeti s početkom školske godine 2003/04.

Premda se "Joga u svakodnevnom životu" predstavlja kao niz vježbi i tehnika, prema riječima Paramhanse Swamija Maheshwaranande (Svamiđi), osnivača toga sustava joge, cilj je joge, smatra HBK duhovno i tjelesno oslobođenje od karme i sudbine, ponovnog rođenja i smrti.

U apelu se navodi da je spomenuti program Svamiđi 2001. pokušao uključiti u osnovne škole u Slovačkoj, ali da to nije uspjelo zbog snažnog otpora slovačke javnosti te da su odbačeni u Češkoj i Austriji.

Pročitajte više