Stiže grmljavinsko nevrijeme s puno kiše. DHMZ: Očekujemo ekstremne vodostaje rijeka

Djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom mjestimice s kišom, uglavnom na Jadranu i uz njega, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku jutros.

Prema kraju dana i u noći na petak sa zapada postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinom.

Na kopnu će zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri mjestimice i olujno.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 17 i 22 Celzijeva stupnja.

DHMZ je upalio narančasti meteoalarm zbog mogućeg opasnog vremena na zapadnoj obali Istre, Kvarneru i Kvarneriću te Velebitskom kanalu i Sjevernoj Dalmaciji.

Posebno priopćenje o visokim vodostajima zbog obilnih oborina

DHMZ je izdao i priopćenje o visokim vodostajima zbog obilnih oborina.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolici potrajat će barem do kraja ovoga tjedna te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi.

Vremenske uvjete idućih dana diktirat će prostrano ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini britanskog otočja. Na prednjoj strani spomenute ciklone nad naše će krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava. Brzi prolasci termobaričkih dolina u visinskoj mlaznoj struji inicirat će povremeno jače konvektivne razvoje.

Nakon utorka (31. listopada 2023.), još jedan izraženiji prodor stiže prvo u petak, zatim i nedjelju, navodi DHMZ u priopćenju.

Vodni valovi

Tijekom proteklih tjedana svjedočimo intenzivnim hidrološkim i meteorološkim epizodama. Učestale i intenzivne oborine pridonijele su zasićenju tla tako da svaka nova oborina lako uzrokuje površinsko tečenje. Također, velike količine oborina na uzvodnim dijelovima sliva naših velikih rijeka, naročito Save i Drave, uzrokuju vodne valove koji propagiraju nizvodno te zajedno s doprinosom lokalne oborine uzrokuju značajne poraste vodostaja. Na slivu Kupe otjecanje je posljedica lokalne oborine i trenutno su prisutni ekstremi u gornjem toku rijeke, navode iz DHMZ-a.

Na hidrološkoj postaji Hrvatsko na rijeci Kupi zabilježen je novi maksimalni relativni vodostaj, kao što je prikazano na Tablici 1. u usporedbi s ranije zabilježenim vrijednostima:

Tijekom današnjeg dana prostrani poremećaj koji nosi obilnu i intenzivnu oborinu, premješta se preko većeg dijela Hrvatske te su lokalno moguće bujične i urbane poplave.

Nastavak tjedna donosi nove oborine u Hrvatskoj i uzvodno u Sloveniji i Austriji. Slična situacija današnjoj očekuje se i krajem tjedna kada slijedi novi porast vodostaja (Slika 2. i Slika 3.) s mogućim ekstremima.

Što nas čeka idućih dana?

Izidor Pelajić, mag. phys. geophys. iz DHMZ-a, za HRT je kazao što nas od vremena čeka idućih dana. Uglavnom ćemo imati promjenjivo vrijeme s kišom.

"Idućih dana na kopnu promjenljivo, povremeno s kišom, osobito čestom i ponegdje obilnom u petak i nedjelju. Najviše kiše past će u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Puhat će umjeren i jak jugozapadni, južni, na istoku i jugoistočni vjetar, u gorju s olujnim udarima. Malo manje toplo, ali i dalje iznad prosjeka za doba godine", rekao je za HRT.

"Na Jadranu promjenjivo oblačno s povremenom kišom, lokalno i pljuskovima s grmljavinom, a moguće je i nevrijeme u nedjelju te prije toga na sjevernom dijelu već u noći na petak. Jako i olujno jugo i jugozapadnjak u subotu će malo oslabjeti i bit će duljih sunčanih razdoblja, ali i dalje nestabilno", prognozira Pelajić.

Pročitajte više