Stiže jaka promjena, bit će oluja i snijega. Izdan alarm za skoro cijelu zemlju

Foto: Borna Filic/PIXSELL

NAKON na kopnu uglavnom hladnog četvrtka, danas će opet biti toplije, uz južinu, a navečer te osobito u subotu ponegdje i izraženiju oborinu, u većini gorskih krajeva i snježni pokrivač. 

U nedjelju pak ponovno češća kiša, zatim uglavnom suho i prohladno, na Jadranu većinom uz buru, ali slabiju nego u subotu, kada će prolazno zamijeniti jako jugo. Osim na vjetar, već potkraj petka i osobito u subotu valja upozoriti i na često obilne pljuskove praćene grmljavinom, piše HRT.

Danas toplije, ali stiže velika promjena

U istočnoj Hrvatskoj danas će biti djelomice sunčano, ujutro ponegdje s maglom, posebice u Posavini i dijelu Podunavlja. Vjetar ujutro slab, a zatim će zapuhati mjestimice umjeren južni i jugozapadni, u Podunavlju i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od -4 do 0 °C, a najviša dnevna između 6 i 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz prolazno povećanu naoblaku, a ujutro ponegdje i maglu. Poslijepodne će puhati slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar te će biti toplije nego u četvrtak, uz najvišu temperaturu između 8 i 11 °C.

I u gorju i na sjevernom Jadranu porast temperature, osobito dnevne. Prijepodne barem djelomice sunčano, po gorskim kotlinama ujutro i uz maglu, a poslijepodne sve oblačnije, do kraja dana ponegdje i kiša. Noć na petak bit će uglavnom tiha ili uz samo rijetko uz obalu burin, na otvorenom moru slab sjeverozapadnjak, a danju će zapuhati jugozapadnjak, u gorju i jak. 

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano uz umjerenu buru, prema kraju dana uz sve više oblaka. More većinom malo valovito, najprije uz uglavnom slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak, potkraj dana jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 16 °C.

Niz upozorenja

Meteoalarm je za sutra izdao niz upozorenja za područje cijele Hrvatske, osim njezinog krajnjeg istoka. Diljem obale na snazi je narančasti alarm zbog orkanskog juga, dok je na sjevernom Jadranu na snazi i alarm zbog moguće obilne kiše i oluja. 

U Lici i Gorskom Kotaru na snazi je narančasti alarm ubog obilne kiše, ali i snijega, dok je za središnju Hrvatsku izdan žuti alarm zbog obilne kiše.

U subotu obilne oborine i jak vjetar, pa mirnije, ali...

U subotu jače naoblačenje s oborinama, ponegdje i obilnijima, posebice u gorju. U nizinama će padati kiša, a u gorju uz pad temperature i susnježica i snijeg, koji će barem mjestimice stvarati tanji snježni pokrivač, pri čemu je u prometu nužan oprez i zbog poledice. Nedjelja za većinu malo povoljnija, osobito tijekom uglavnom suhog prijepodneva, a poslijepodne slijedi novo naoblačenje i mjestimična kiša. Prva polovina idućeg tjedna bit će većinom u znaku suha vremena, a od utorka i sve hladnijeg.

Na Jadranu subota vrlo dinamična, uz lokalno obilne pljuskove pa i grmljavinu, a poteškoća će biti i s jakim vjetrom, najprije jugom, potom burom. Do kraja dana će se posvuda razvedriti. No već u nedjelju novo naoblačenje s kišom, većinom u manjim količinama, a prolazno će ponovno biti i juga. Od ponedjeljka barem djelomice sunčano, ali uz buru sve hladnije.

Vakula upozorava: Ne krećite na put

"Planirate li aktivnosti sljedećih dana - pozornije pratite vremenske prognoze i ako ne morate, u subotu ne krećite na putovanja, posebice ne gorskom Hrvatskom i Jadranom. I naravno, prilagođavajte se upozorenjima na opasne vremenske pojave", upozorio je meteorolog HRT-a Zoran Vakula te dodaje kako se u subotu očekuju velike nevolje zbog vremena.

Pročitajte više