Stižu kiša i nešto snijega, onda nova promjena. Vakula objavio prognozu za proljeće

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

STIŽE nam promjenjivi tjedan što se tiče vremenskih prilika. Nakon par kišnih dana dolazi promjena.

Na Jadranu će danas prevladavati pretežno sunčano vrijeme, u središnjoj i istočnoj unutrašnjosti prijepodne će biti umjereno do pretežno oblačno, a sredinom dana i poslijepodne uz više sunčanih razdoblja, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Vjetar će puhati većinom slab, u Slavoniji mjestimice umjeren sjeverozapadni, na Jadranu slaba i umjerena, još ujutro podno Velebita i jaka bura, od sredine dana jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša temperatura uglavnom će se kretati između 8 i 11, a na Jadranu od 13 do 16 Celzijevih stupnjeva.

Što nas čeka sutra

Sutra, u ponedjeljak, malo hladnije, oblačno s povremenom slabom kišom. Na Jadranu promjenljivo oblačno s povremenim pljuskovima kiše, ali i kraćim sunčanim razdobljima, najavljuje meteorolog N1 Bojan Lipovšćak. Pljuskovi će biti obilniji na Kvarneru i jugu Dalmacije. Puhat će slab, a u gorju umjeren jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti od -3 do 2, na Jadranu oko 7, najviše dnevne u unutrašnjosti od 7 do 10, na Jadranu od 11 do 14 Celzijevih stupnjeva.

Najavljuje se i nešto snijega

Sljedeći tjedan će obilježiti vrijeme primjereno ranom proljeću uz brze izmjene kišnog i sunčanog vremena, no meteorolozi najavljuju i nešto snijega.

Kako je najavila meteorologinja HRT-a Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a, na početku tjedna se u gorju očekuju susnježica i snijeg, dok je na Jadranu moguća grmljavina.

Sredinom tjedna promjena, no to nije kraj kiše

Sredinom tjedna očekuje nas sunčanije vrijeme i postupno zatopljenje. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo. 

No i krajem tjedna bi mjestimice moglo biti obilne kiše.

Zbog zatopljenja je moguće brzo topljenje snijega. Treba, stoga, računati i na povećani pritok vode u rijeke i vodotoke, upozorava meteorolog N1. 

Vakula prognozirao kakvo će biti proljeće

HRT-ov meteorolog Zoran Vakula analizirao je zimu koja je polako iza nas i prognozirao kakvo će biti proljeće.

Za razliku od veljače, koja je u većini Hrvatske dobila klimatološku ocjenu DHMZ-a "normalno" - i prema srednjoj mjesečnoj temperaturi zraka i prema ukupnoj mjesečnoj količini oborine - zima je imala zamjetnije veće odstupanje od prosjeka pa je zaslužila ocjene "toplo" i "vrlo toplo" te uglavnom "kišno" i "vrlo kišno". 

I dugoročne prognoze za proljeće daju povećanu vjerojatnost pozitivnog odstupanja, posebice srednje sezonske temperature zraka, naglašava Vakula. Drugim riječima, proljeće bi trebalo biti toplije od prosjeka. 

"Kao i za zimu, i prognoze za proljeće daju povećanu vjerojatnost za toplije proljeće te u dijelu Hrvatske kišovitije od prosječnoga. Nadajmo se samo bez ponavljanja zimskih - i većih odstupanja od prognoziranih", kaže Vakula. 

Pročitajte više