Stožer NATO-a zadužen za uhićenje osumnjičenika za ratne zločine

Uhićenje osoba osumnjičenih za ratne zločine bit će jedan od ključnih zadataka misije Stožera NATOa koji će se u BiH uspostaviti do prosinca ove godine, izjavio je za mostarski Dnevni list od petka zamjenik direktora Odjela za jugoistočnu Europu u State Departmentu Raffi Gregorian.

Istodobno s uspostavom Stožera NATO-a u Bosni i Hercegovini, mandat dosadašnjeg SFOR-a preuzet će snage Europske unije - EUFOR koje će, po Gregorianovim riječima, također imati važnu ulogu u procesu uhićenja osumnjičenika za ratne zločine.

Gregorian je pritom odbacio mogućnost preklapanja nadležnosti EUFOR-a i NATO saveza, rekavši kako dva zapovjednika (Stožera NATO-a i EUFOR-a), "već razrađuju pojedine aranžmane".

Gregorian je također odbacio mogućnost da Haaški tribunal vremenom prepusti sve slučajeve Odjelu za ratne zločine pri Sudu BiH, koji bi trebao početi raditi 2005. godine. Odjel za ratne zločine pri Sudu BiH, po njegovim riječima, bavit će se tzv. nižim slučajevima osumnjičenika, a najtraženijim osumnjičenicima poput Radovana Karadžića i Ratka Mladića sudit će se u Haagu.

Gregorian je rekao kako pripadnici FBI-a često borave u BiH sa zadatkom da pomognu uspostavi snaga za provedbu zakona u BiH, kao što je slučaj i s drugim dužnosnicima SAD-a.

Odgovarajući na pitanje kako komentira neke nedavne izjave savjetnika u američkom Kongresu Yosefa Bodanskog o prisutnosti osoba povezanih s al-Qaidom u BiH, Gregorian je kazao: "Pretpostavljam da taj savjetnik čita drugačije dokumente ili novine nego što čitaju svi ostali".

Američki diplomat je kazao kako bi SFOR svakako znao za postojanje osoba koje su mogući simpatizeri neke terorističke organizacije.

(Hina) xpg/xrm ybr

Pročitajte više