Studija genoma pokazala da smo sličniji glodavcima nego mačkama

USPOREDIVŠI ljudsku DNK s DNK 12 vrsta životinja, znanstvenici su otkrili da nam nisu zajednički samo geni te da je naš genom sličniji genomu štakora nego mačke.

Ispitivanje je potvrdilo i pretpostavke da takozvana "nekorisna" DNK ima vrlo bitnu zadaću jer je u mnogim vrstama ostala gotovo nepromijenjena.

Osim toga, analiza je potvrdila da su dijelovi DNK koje nazivamo genima tek mali dio nasljeđa.

Istraživači iz američkoga Nacionalnog instituta za istraživanje ljudskoga genoma (NHGRI) u suradnji sa znanstvenicima s nekoliko američkih sveučilišta, usporedili su odsječak ljudske DNK s istim odsječkom DNK čimpanze, pavijana, mačke, psa, krave, svinje, štakora, miša, pileta i tri vrste riba.

"Dobili smo prilično jasne dokaze da smo bliži glodavcima nego mesojedima", rekao je dr. Eric Green, znanstveni direktor NHGRI-a koji je predvodio istraživanje. "U toj sekvenci vide se promjene u genomu koje su se dogodile u ljudi i glodavaca, ali ih u drugih životinja nema."

Promjene se događaju u sekvencama DNK koje se ponavljaju i za koje se, sve do prije samo nekoliko godina, pretpostavljalo da su beskorisni dijelovi DNK koji su se nekako uspjeli sačuvati.

DNK je vrlo teško tumačiti. Njezin se kod temelji na četiri nukleotide, poznate po kraticama A, C, T i G. Čitanje dugoga lanca četiriju slova koja se ponavljaju u različitim kombinacijama mnogo je složenije nego što se mislilo.

Znanstvenici su najprije mislili da su geni jedini dio sekvence DNK koji ima funkciju, no sad se pokazalo da postoje i drugi dijelovi koji kontroliraju gene, a možda čak i više od toga.

Green se nada da će odgovore na pitanja dobiti usporedbom genoma različitih vrsta.

"Evolucija se svodi na miješanje i promjene. Ako je u evoluciji neki dio DNK opstao, čak i ako se ponavlja, onda nam to nešto mora govoriti... Zašto je evolucija odredila da nije dobro mijenjati genom?"

Green i njegovi suradnici ispitat će 100 različitih dijelova genoma 13 vrsta. Ovo je prvi dio genoma koji su analizirali, izvijestili su u časopisu Nature. "Otkrit ćemo nove vrste funkcijskih elemenata u kodiranju DNK za koje nismo ni znali da postoje", rekao je Green.

(Hina) dgk dgk

Pročitajte više