Subotica: HNV dobilo od države oko 80.000 eura za aktivnosti

HRVATSKO nacionalno vijeće u Srbiji i Crnoj Gori (HNV) dobilo je od državnih institucija SCG ukupno oko 80.000 eura za svoje aktivnosti u 2005. godini.

Vlada Srbije je iz proračuna za ovu godinu izdvojila je oko 66.000 eura za rad HNV-a, dok su preostala sredstva osigurana preko Ministarstva za ljudska i manjinska prava SCG.

"To što je financiranje zastupničkih tijela nacionalnih manjina u Srbiji od ove godine postalo redovita proračunska stavka nagovještaj je bitnih promjena u odnosu države spram pripadnika manjina", izjavio je u srijedu za Hinu predsjednik HNV-a Josip Ivanović.

Republike Srbija do prošle godine nije financirala rad zastupničkih tijela nacionalnih manjina.

Osvrćući se na antihrvatske incidente zabilježenih tijekom prošle godine Ivanović je konstatirao da još postoji "spremnost nekih struktura i dijelova društva da se Hrvatima zagorča život".

"Međutim, ohrabrujuće je što postoji politička volja aktualne srbijanske vlasti i Skupštine da se ta pitanja i problemi riješe", zaključio je predsjednik HNV-a.

Veleposlanik RH u Beogradu Tonči Staničić izjavio je ovim povodom da protekla godina za Hrvate u Srbiji nije bila laka, ali da se po onome što je učinjeno "može očekivati da će 2005. i sve ostale biti puno bolje".

"Hrvatska država će preko Veleposlanstva učiniti sve da hrvatska zajednica dobije svu potporu koju treba imati kako bi se bolje organizirala i ojačala", rekao je veleposlanik.

Pročitajte više