SUDAN PRIHVAĆA AFRIČKE SNAGE, NEĆE MIROVNJAKE

Sudan prihvaća afričke snage za zaštitu promatrača u pokrajini Darfuru, ali bilo kakva mirovnjačka uloga pripast će sudanskim snagama, rekao je u subotu ministar vanjskih poslova Mustafa Osman Ismail.

Ismail je rekao i da je potpisao pakt između Sudana i Ujedinjenih naroda u kojem jamči sigurna područja za milijun seljaka izbjeglih pred borbama u Darfuru.

Taj je sporazum glavni tajnik UN-a Kofi Annan u petak poslao Vijeću sigurnosti.

"Moramo razlikovati tri kategorije: nazočnost promatrača, nazočnost zaštitnih snaga za promatrače i nazočnost mirovnih snaga", odgovorio je Ismail u Kartumu novinarima na pitanje hoće li Sudan prihvatiti afričke mirovne snage.

"Ne smeta nam ni prva ni druga kategorija. Što se treće tiče... to je zadaća sudanskih snaga", objasnio je.

Prema njegovim riječima, Darfur koji UN smatra područjem najteže svjetske humanitarne krize, regionalni je problem i Sudan o njemu raspravlja s tijelima poput Afričke unije i Arapske lige koja će u nedjelju o tom pitanju održati i hitan sastanak.

AU predlaže slanje 2.000 vojnika koji će štititi promatrače koji nadziru provođenje prekida vatre, a djelovat će i kao mirovne snage, ali taj prijedlog još nije službeno upućen u Kartum.

(Hina) xvm yrt

Pročitajte više