SUKOBI NA POJASU GAZE ŠTETE NASTANKU PALESTINSKE DRŽAVE

Jordanski ministar vanjskih poslova Marwan Muasher i njegov španjolski kolega Miguel Angel Moratinos zajednički su u utorak u Madridu pozvali na mir na pojasu Gaze, istaknuvši kako bi nastavak nasilja na tom području mogao nanijeti štetu rješenju izraelskopalestinskog sukoba te stvaranju palestinske države.

"Smatramo izraelske upade na pojas Gaze vrlo opasnim razvojem događaja", rekao je Muasher nakon razgovora s Moratinosom.

"Mislimo da to može uništiti rješenje dviju država", kazao je jordanski ministar misleći na mirovni proces 'smjernice'.

On je upozorio kako je taj koncept sada "opasno narušen" nakon tjedan dana nasilja u kojima je poginulo više od 80 osoba, od kojih najviše Palestinaca.

"Želimo se priključiti međunarodnoj zajednici u traženju novih mehanizama kako bi se dao novi poticaj mirovnom procesu u okviru 'smjernica'", rekao je Muasher.

Moratinos, koji je bio izaslanik EU-a za Bliski istok, pozvao je sukobljene strane da okončaju sukobe i pokrenu dijalog.

"Broj poginulih Palestinaca je dosegnuo nedopustivu razinu. Samo dijalog može okončati sukob", kazao je Moratinos, dodavši da želi vidjeti "dinamiku političkih pregovora u toj regiji".

(Hina) xbis

Pročitajte više