Kolinda danas objavljuje datum izbora: Bit će 8. studenoga?

Foto: Hina

DANAS poslijepodne Kolinda Grabar Kitarović objavit će datum izbora. Predsjednica dosad nije precizirala datum, no izbore želi čim prije. U obzir dolazi bilo koja nedjelja u studenom, no Nova TV dobila je neslužbenu potvrdu da će se izbori održati 8. studenog.

Prije tjedan dana na snagu je stupila odluka o raspuštanju Sabora te je počeo teći rok od 30 dana u kojem Kolinda može raspisati izbore. Time i Vlada prelazi u status "tehničke vlade".

Nakon službene objave datuma kreće zakonski rok od dva tjedna za predaju kandidacijskih lista Državnom izbornom povjerenstvu. Nakon toga dva dana, odnosno 48 sati, predviđena su za eventualne žalbe, nakon čega počinje službena kampanja. Ukoliko se kao datum izbora odredi 8. studeni, kampanja bi mogla biti dosta kratka, tek tri tjedna.

Kolinda je navodno već razgovarala s nekima od predstavnika parlamentarnih stranaka, a s ostalima još treba obaviti telefonske razgovore. Nakon toga će donijeti odluku. Već je razgovarala s Karamarkom i Milanovićem. 

HDZ navija da se izbori održe što prije, a neslužbeno se doznaje, 8. studeni bi im najbolje odgovarao. SDP-u pak odgovara bilo koji datum, pa i onaj nakon obljetnice pada Vukovara.

Pročitajte više