Sutra odluka izvanraspravnog vijeća o zahtjevu USKOK-a za istragom protiv Granića i Bage

IZVANRASPRAVNO vijeće zagrebačkog Županijskog suda neće danas odlučivati o istražnom zahtjevu USKOK-a protiv Mate Granića i Darinka Bage, odnosno o odluci istražnog suda koji je jučer izrazio neslaganje sa zahtjevom za provođenje istrage, doznaje se na tom sudu.

Sjednica izvanraspravnog vijeća neće se održati danas, no Vijeće će odluku donijeti u zakonskom roku, rečeno je Hini danas poslijepodne u Uredu predsjednika zagrebačkog Županijskog suda.

Prema Zakonu o kaznenom postupku, ako se istražni sudac ne složi s istražnim zahtjevom državnog odvjetnika, u ovom slučaju USKOK-a, predmet se proslijeđuje na odlučivanje tročlanom izvanraspravnom vijeću koje je odluku dužno donijeti u roku od 48 sati. Budući je istražni sudac Krešimir Devčić neslaganje s USKOK-ovim zahtjevom za istragom izrazio jučer poslijepodne, rok za donošenje odluke izvanraspravnog vijeća ističe sutra poslijepodne. Vijeće se može složiti sa istražnim sucem, odlučiti da se istraga ipak provede ili naložiti provođenje dodatnih istražnih radnji.

Na odluku Vijeća stranke imaju pravo žalbe u roku tri dana, a ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer već je najavio da će se žaliti Vrhovnom sudu ako Vijeće potvrdi odluku istražnog suca koji je ocijenio da USKOK nije predočio dovoljno dokaza o postojanju osnovane sumnje da su Granić i Bago počinili kazneno djelo primanja mita, odnosno pomaganja u primanju mita.

Dugogodišnji ministar vanjskih poslova, predsjednički kandidat na zadnjim izborima i počasni predsjednik stranke Demokratski centar (DC) Mate Granić i predsjednik Uprave tvrtke Končar i njegov šogor Darinko Bago bili su u pritvoru od petka zbog sumnje za umješanost u korupcijski skandal.

Istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu izrazio je jučer neslaganje s istražnim zahtjevom USKOK i odbio prijedlog da ih se pritvori, nakon čega su obojica pušteni na slobodu. Bago je izašao iz zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu, a Granić iz zatvorske bolnice u koju je smješten jer mu je pozlilo, gotovo u isto vrijeme kad je istražni sudac donio odluku da ga se pusti na slobodu.

Nakon izlaska iz zatvorske bolnice Granić je sinoć u predinfarktnom stanju primljen u Kliniku za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, a jutros je podvrgnut hitnom operativnom zahvatu dilatacije (proširenja) krvnih žila. Kako se doznaje u bolnici, njegovo stanje je relativno stabilno i do daljnjeg će ostati na intenzivnoj skrbi.

Pročitajte više