SVIJET U 15,30 SATI



TALLINN - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u nedjelju je doputovao u glavni grad Estonije, gdje će u ponedjeljak početi službene razgovore s najvišim estonskim dužnosnicima. Mesić će u ponedjeljak u Tallinnu razgovarati s predsjednikom Estonije Arnoldom Rueuetelom, predsjednicom parlamenta Enom Ergmom i premijerom Siimom Kallasom. Kako se očekuje u središtu razgovora bit će bilateralni odnosi stanje u baltičkoj regiji, kao i na jugoistoku Europe, te rat u Iraku.

ZAGREB - Bivšeg zapovjednika u HVO-u Ivicu Rajića, kojeg je u subotu navečer uhitila hrvatska policija, Haški sud optužio je prije osam godina za pokolj više desetaka muslimanskih civila Stupnog Dola, počinjen 23. listopada 1993., te za razaranje tog sela. Glasnogovornica haaškog tužiteljstva Florence Hartmann u nedjelju nije mogla komentirati uhićenje Ivice Rajića, jer Hrvatska o tome još nije službeno izvijestila haaški sud. Ona je kazala kako je Rajić jedna od osoba za kojima je haaški sud izdao nalog za uhićenje. Ivica Rajić (45) optužen je, kao zapovjednik druge operativne grupe HVO-a iz Kiseljaka, za pokolj najmanje 16 stanovnika sela Stupni Do u listopadu 1993. godine. U kolovozu 1995. Haški sud dostavio je naloge za uhićenje Republici BiH te Federaciji BiH, a dodatni nalog za uhićenje upućen je 8. prosinca 1995. i Hrvatskoj.

BAGDAD - Nekoliko desetaka granata palo je u nedjelju sredinom dana na trgovačku i stambenu četvrt u središtu Bagdada, izvijestili su novinari Reutersa koji se nalaze na mjestu događaja, a iračka strana izvješćuje o uništenju 16 iračkih tenkova i 50 ubijenih američkih vojnika. Granate američkih vojnih snaga, pale su samo nekoliko kilometara sjeverno od hotela u središtu Bagdada u kojemu borave novinari. To je prvi put tijekom 18-dnevnog rata da su granate pale u samo središte iračkog glavnog grada. Iračke vojne snage tijekom noći su uništile ili oštetile 16 američkih tenkova u blizini bagdadske zračne luke, pri čemu je poginulo 50 američkih vojnika, izjavio je u nedjelju irački ministar informiranja Mohamed Said al-Sahaf.

AS SAYLIYA - Američka vojska u nedjelju je izvijestila kako još nije pronađeno nikakvo oružje za masovno uništenje te se vjeruje da je sve manja opasnost da bi ga Iračani mogli upotrijebiti dok američke trupe napreduju dublje u irački teritorij. "Do mjesta na kojima bi se oružje za masovno uništenje najvjerojatnije moglo nalaziti još nismo stigli. Što dalje napredujemo, sve je manja mogućnost da ono bude upotrijebljeno", izvijestio je general Vincent Brooks na konferenciji za novinare održanoj u Središnjem američkom zapovjedništvu (Centcom) u Kataru.

DOHUK - Irački Kurdi priopćili su da su u nedjelju nakon borbe s iračkim snagama zauzeli sjevernoirački grad Ain Sifni. Babekir Zebari, zapovjednik 'pešmerga', rekao je u gradu Dohuku da je jedan kurdski borac poginuo, a jedan je ranjen u borbama za Ain Sifni, 45 kilometara sjeveroistočno od Mosula. Zauzimanje Ain Sifnija još je korak bliže ostvarivanju nadzora nad sjeverom Iraka, javlja Reuters. Američki vojnici i kurdski pešmerge napreduju prema Mosulu, većem gradu, 390 km sjeverno od Bagdada, i glavnome naftnom centru Kirkuku, glavnome cilju na sjeveru.

SHAMSHULA - Dvanaest "pešmarga" (kurdskih boraca) poginulo, a 44-orica drugih su ozlijeđeni u nedjelju u prijateljskoj vatri - američkom zračnom napadu na kurdski konvoj u čijoj su pratnji bili američki specijalci, izvijestio je visoki kurdski dužnosnik Hoshyar Zebari. Mlađi brat predsjednika Demokratske stranke Kurdistana (PDK), Wajih Barzani, teško je ozlijeđen u tome napadu. "Prema posljednjim podacima poginulo je dvanaest "pešmerga", a ozlijeđeno ih je 44, među kojima je i mlađi brat Masuda Barzanija", rekao je Zebari. Barzani je na čelu specijalnih snaga PDK-a koji izravno surađuju s američkim specijalcima u zajedničkim akcijama u Kurdistanu. U ranije objavljenom američkom vojnom priopćenju se kaže kako su kurdski konvoj u čijoj su pratnji bili američki specijalci, greškom napali američki vojni zrakoplovi.

KAMP AL SAYLIYA - Američka vojska objavila je u nedjelju da je pronašla tijela osobnih čuvara iračkog vojnog zapovjednika poznatog kao "kemijski Ali" u jednoj kući u Basri, koja je bombardirana u subotu. Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva Jim Wilkinson rekao je novinarima da američki vojnici još uvijek istražuju je li u napadu ubijen i Ali Hassan al-Majeed, rođak Sadama Huseina. Majeed je taj nadimak dobio jer je nadgledao uporabu kemijskog oružja protiv kurdskog stanovništva 1988. godine.

MOSKVA - Konvoj s ruskim diplomatima koji su napuštali Irak i putovali prema Siriji, napadnut je u nedjelju ujutro, a nekoliko je osoba ozlijeđeno, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina. U konvoju je bio i ruski veleposlanik Vladimir Titorenko, objavila je agencija Interfax. Zasad je nejasno tko je napao konvoj.

VATIKAN - Papa Ivan Papao II. zatražio je u nedjelju, tijekom podnevnog angelusa sa svog prozora na Trgu svetog Petra, da se rat u Iraku završi čim prije te se molio za irački narod. "Stvarati mir stalna je zadaća", rekao je Papa, citirajući encikliku "Mir na zemlji" Ivana XXIII. i pozivajući sve na stvaranje stalnog mira.

Papa je rekao kako njegove misli idu prema onima koji pate u Iraku.

"Neka Bog što prije okonča ovaj rat kako bi načinio prostor za mir, ljuba i oprost", rekao je Papa i pozvao mlade na djelovanje za mir.

KAMP AS SAYLIYA, Katar - Američke snage ubile su oko 2.000 iračkih boraca u Bagdadu otkad su napale predgrađa grada, objavila je američka glasnogovornica u nedjelju. "Američka vojska procjenjuje iračke vojne gubitke na oko 2.000 otkad smo počeli napadati rubne dijelove grada", rekla je bojnica Rumy Neilson-Green u američkom središnjem zapovjedništvu u Kataru.

WASHINGTON - Zabrana ulaska i izlaska iz Bagdada koju su u nedjelju uvele iračke vlasti neće utjecati na djelovanje američke vojske koja napada taj grad, rekao je glasnogovornik Pentagona. "Mi ćemo ići kamo god hoćemo i kad kod hoćemo", rekao je za Reuters glasnogovornik koji je želio ostati neimenovan. "To neće utjecati na koalicijske vojne operacije", dodao je. Iračke su vlasti najavile da će od 18:00 do 6:00 biti zabranjen ulazak i izlazak iz Bagdada, a Reuters javlja da su tisuće iračkih civila u subotu izašle iz grada. Njihov odlazak nastavlja se i u nedjelju.

BASRA - Britanski tenkovi prodrli su u nedjelju u središte Basre, drugog po veličini iračkog grada kojega američke i britanske snage drže u okruženju već dva tjedna, objavio je britanski časnik. "I to se dogodilo", izjavio je dopisnici Reutersa časnik Irske garde koji je želio ostati anoniman. Civili kažu da su vidjeli desetak tenkova u glavnoj gradskoj ulici Bagdad. Po njihovim riječima, tenkovi su u grad prodrli oko dva kilometra od mjesta Sa'ad, točke koju britanski časnik opisuje kao "vrata Basre".

SEUL - Sjeverna Koreja objavila je u nedjelju da je američki rat protiv Iraka Pjongjangu dokazao da samo "strahovita vojna sila za odvraćanje" može otkloniti prijetnju ratom sa Sjedinjenim Državama. Washington sumnjiči Pjongjang da pokušava razviti nuklearno oružje. Sjeverna Koreja tvrdi da će o tome razgovarati samo sa Sjedinjenim Državama, i to uz postizanje bilateralnoga sporazuma o nenapadanju.

PEKING - Ukupno je 51 osoba umrla u Kini od atipične upale pluća, a registrirano je 1.247 oboljelih, rekao je u nedjelju dužnosnik kineskih zdravstvenih službi. Kinesko ministarstvo zdravstva također je u nedjelju na konferenciji za novinare priopćilo da je u toj zemlji od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) preminuo jedan od direktora Međunarodne organizacije rada. Pekka Aro stigao je u Kinu iz Bangkoka 23. ožujka iz poslovnih razloga.

Time je ukupno u svijetu od SARS-a umrla 91 osoba.

(Hina) br br

Pročitajte više