Talijanski policajci optuženi za zlostavljanje prosvjednika 2001. u Genovi

Sud u Genovi je u ponedjeljak odlučio da 45 policajaca, zatvorskih čuvara i liječnika moraju sudski odgovarati zbog zlostavljanja prosvjednika privedenih tijekom skupa G8 u Genovi 2001. godine.

Suđenje za ove događaje koje su talijanski mediji nazvali "talijanskim Abu Ghraibom", bit će održano 12. listopada, odlučio je sud. Optužbe su iznesene u ožujku u izvješću na 534 stranice na kojima se opisuje navodno zlostavljanje prosvjednika koje su počinili zatvorski čuvari i liječnici u policijskoj postaji Bolzaneto.

Talijanski tužitelji kažu da je oko 150 prosvjednika privedenih u Bolzaneto, od kojih su mnogi bili stranci, udarano nogama i šakama u prepone te da su ih vodili vukući ih za kosu. Po izvješću, prosvjednike su prisiljavali da guraju glavu u zahodsku školjku i laju poput pasa.

Tijekom prosvjeda na summitu skupine G8 ozlijeđene su stotine prosvjednika i policajaca, a policija je ubila jednog prosvjednika.

U odvojenom slučaju, protiv 28 policajaca u prosincu je podignuta optužnica u vezi s nasilnom policijskom racijom u školi Armando Diaz koja je služila kao glavni stožer prosvjednika a iz koje su potom mnogi prevezeni i zatvoreni u postaji Bolzaneto.

(Hina) xakoz ydgk

Pročitajte više