Tesla otvorio prvu europsku tvornicu

Foto: Chris Martin/Flickr

IZVRŠNI direktor Tesle, Elon Musk, otvorio je vrata prve europske tvornice u Tilburgu, Nizozemska. Novo postrojenje veličine 77,648 četvornih metara smješteno je na jugu zemlje u blizini granice s Belgijom, a služiti će za dovršetak izrade Modela S namijenjenog tržištima u Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku EU.

Tvornica je prva u Europi koja uključuje zatvorenu stazu za ispitivanja dugačku 750 metara. Na njoj će se simulirati različiti uvjeti na cesti i provjeravati sustav autonomne vožnje prije nego se automobili isporuče vlasnicima.

U Tilburgu se neće obavljati čitav proizvodni proces, ali će radnici instalirati baterije, dijelove pogona i stražnju osovinu koje će se dopremati iz sjedišta Tesle u Fremontu, Kalifornija. Na lokaciji će se instalirati i prva inačica firmwarea, temeljnog softvera za kontrolu hardvera i provoditi rigorozni testovi kvalitete, piše Autoexpress. Očekuje se da će nova tvornica značajno smanjiti liste čekanja za isporuku automobila i da će tjedno sklopiti do 450 vozila.

Početna cijena za sve inačice Modela S na europskom tržištu je oko 67 tisuća eura, a nadogradnje koje omogućuju postizanje brzine od 100 km/h za 2.8 sekundi ili proširuju doseg po punjenju mogu konačni iznos napuhati do 152 tisuće eura. U tvornice će se sklapati i dolazeći Model X SUV, a prve pošiljke dijelova već pristižu u Tilburg.

Pročitajte više