TISUĆE VJERNIKA u Trsatskom svetištu NA PROSLAVI BLAGDANA VELIKE GOSPE

Tisuće vjernika danas su proslavile blagdan Velike Gospe u svetištu Majke Božje na Trsatu, gdje je hodočasničku procesiju s čudotvornom slikom Gospe Trsatske i središnju svečanu misu predvodio riječki nadbiskup i metroplit msgr. Ivan Devčić.

Nadbiskup Ivan Devčić istaknuo je u propovijedi da su "vjernici pozvani Radosnu vijest o Marijinu i čovjekovu Uznesenju donositi suvremenom čovjeku, koji je pritisnut tjeskobom zbog nedostatnih uvjeta za dostojnu egzistenciju, te još više zbog gubitka najviših vrijedosti duha i posljednjeg određenja čovjeka".

Posebice je naglaio da "tom Radosnom viješću treba oplemenjivati naše društvo kako naš narod ne bi, dok se bori za zemaljski napredak i sreću, ostao zarobljen okovima prošlosti i zemaljštine, bez prave vjere u vječni život".

Podsjećajući na smisao današnjeg blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, nadbiskup Devčić je rekao da se dubljim iščitavanjem tekstova iz Biblije otkriva tajanstvena veza između teme žene i teme uskrsnuća.

"Kristova majka Marija prva je uznesena u slavu svojega Sina" i u "Mariji Crkva prepoznaje tešku sudbinu većine žena u ljudskoj povijesti, ali i nadu da će sve žene doživjeti Marijino uzdignuće", rekao je msgr. Ivan Devčić.

Istaknuo je kako Crkva - "ako se i sama ne bi zauzimala za dostojanstvo i prava žene - ne bi bila vjerna svojem Učitelju", te da ona "u Marijinu Uznesenju vidi i promaknuće, afirmaciju prava i dostojanstva svakog ljudskog bića, rođenog ili tek začetog".

"U Marijinu Uznesenju otkrivamo poziv da čovjeka shvaćamo u svjetlu vječnog života u Bogu, poticaj na poštivanje vlastitog i tuđeg tijela kao hrama Božjega i prepoznajemo istinskoga Kristova učenika koji nikada neće drugome učiniti ono što ne želi da drugi njemu čini", kazao je msgr. Ivan Devčić.

Hodočasnici su u trsatsko svetište stizali od ranoga jutra. Svakog punog sata tijekom jutra služene su svete mise, a misa u 10 sati tradicionalno je služena za hodočasnike koji na Trsat dolaze iz udaljenijih krajeva.

Nakon euharistijskoga slavlja proslava blagdana Velike Gospe na Trsatu nastavljena je glazbenim programom nedaleko od svetišta.

(Hina) xhšup ysp

Pročitajte više