Tisuću osoba na 2. obljetnici otmice u kazalištu Dubrovka

TISUĆU osoba okupilo se u subotu kako bi se prisjetili 130 žrtava ubijenih u listopadu 2002. u kazalištu Dubrovka u Moskvi, u koje su ruske specijalne snage upale nakon otmice koju je izvršila čečenska teroristička skupina te upotrijebile jaki plin kako bi neutralizirale teroriste.

Oko tisuću osoba okupilo se ispred kazališta, gdje je podignut 5 metara visok stup na čijem su vrhu tri brončane rode, simbol života. Rodbina i prijatelji žrtava donosili su cvijeće i svijeće, moleći se za poginule.

Dvije godine kasnije ništa se nije promijenilo za žrtve tragedije, tvrdi Tatjana Karpova iz organizacije "Nord Ost" koja skrbi za obitelji žrtava.

"Siročad i invalidi su zaboravljeni i danas, nema prave akcije kako bi im se pomoglo", izjavila je Karpova za moskovsku radijsku postaju Eho.

Prema neovisnom istraživačkom institutu Jurij Levada, 89 posto ispitanika "misli da ljudi još ne znaju istinu o događajima" u Dubrovki.

Odgovornost za terorističku operaciju u kazalištu Dubrovka preuzeo je ratni vođa Šamil Basajev. U pokušaju oslobađanja talaca ubijen je 41 čečenski terorist, a gotovo su svi taoci ugušeni plinom.

Pročitajte više